Ilustrační foto

Elektrokola se stala nezbytnou součástí moderního života, a Česká republika má tu čest hostit několik předních výrobců těchto inovativních dopravních prostředků. V tomto článku se podíváme na největší české značky, které definují průmysl v oblasti elektrokol.

Crussis

Od svého založení v roce 2012 se Crussis zaměřuje na výrobu elektrokol a koloběžek, přičemž se stala známou díky svým inovacím, jako jsou první modely s plně integrovanými bateriemi. Firma se rychle etablovala na trzích v západní Evropě a ve Velké Británii, kde nabízí širokou škálu modelů elektrokol. Mezi populární modely roku 2024 patří e-Cross 1.6 Mens Hybrid, který je známý svou vyváženou jízdní kvalitou a ekonomickým systémem pohonu, což z něj činí výbornou hodnotu za peníze.

Kromě toho Crussis nabízí model e-Full 10.9-M, který je full-suspension horské elektrokolo s prvotřídním středovým pohonem Panasonic GX Ultimate a baterií LG Li-ion s kapacitou 20Ah, poskytující dojezd až 170 km. Tento model je ideální pro náročný terén a nabízí vynikající výkon a komfort. Crussis se také vyznačuje použitím komponentů od světových výrobců, což zaručuje dlouhou životnost a bezpečnost jejich elektrokol.

Pells

Pells, založená v roce 1991, je známá pro svou inovativnost a kvalitu ve výrobě elektrokol. Firma se zaměřuje na vysokovýkonná elektrokola, která jsou oblíbená mezi cyklisty hledajícími spolehlivé stroje pro různé typy terénu. V roce 2024 Pells nabízí modely jako Thorr EVO a Stormer FS, které jsou vybavené moderními technologiemi a výkonnými motory od společností Bafang a Bosch. Tyto modely nabízejí vysoké kapacity baterií a jsou designovány tak, aby poskytovaly komfort a výkon jak na delších túrách, tak při každodenním používání.

Kromě elektrokol se Pells také věnuje výrobě kvalitního cyklistického příslušenství a komponentů, což zákazníkům umožňuje vybavit se pro celkový cyklistický zážitek.

Apache

Apache, založená v roce 2001, je známá pro své robustní elektrokola vhodná pro horskou i městskou jízdu. Mezi jejich populární modely patří Apache Hupahu MX3 510 a Apache Wakita City. Apache Hupahu MX3 nabízí horské elektrokolo se středovým motorem Bafang M510, zatímco Wakita City je cenově dostupné městské elektrokolo s komfortními kontaktními body a kvalitním vybavením pro každodenní dojíždění.

Lovelec

Firma založená v roce 2008, která se specializuje na výrobu elektrokol s důrazem na kvalitu a spolehlivost. Lovelec nabízí široký sortiment modelů, včetně městských, skládacích a horských elektrokol. Mezi populární modely patří Lovelec Sargo s výkonným středovým motorem DAPU a integrovanou baterií Samsung, které jsou ideální pro náročnější terény a delší jízdy díky své robustnosti a komfortu.

DAPU je známý výrobce pohonů pro elektrokola, jehož původ sahá do Japonska. Výborce se specializuje na středové motory, hub motory a další komponenty pro e-kola. DAPU nabízí motory, které jsou ceněny pro jejich kvalitu, výkon a spolehlivost. Typický středový motor od DAPU, jako je model MD250, je schopen vyvinout maximální točivý moment až 100 Nm a dosahuje vrcholové účinnosti nad 80%. Tento motor je vybaven integrovaným senzorem točivého momentu a řadičem, což usnadňuje jeho integraci do rámu elektrokola, a zároveň nabízí hladký a přirozený pocit při šlapání.

Značka se také zaměřuje na inovace a přizpůsobení elektrokol pro různé uživatelské potřeby, od dojíždění po rekreační jízdy. Lovelec elektrokola jsou navržena s ohledem na maximální pohodlí a výkon, což z nich dělá ideální volbu pro široké spektrum cyklistů.

Lectron

Lectron je další česká značka, která se zaměřuje na výrobu inovativních elektrokol s moderními technologiemi. Lectron nabízí elektrokola, která jsou navržena tak, aby zákazníkům poskytovala pohodlnou a efektivní jízdu s důrazem na kvalitní provedení a trvanlivost.

Vývoj a montáž elektrokol Lectron probíhá jak v České republice, tak v Rakousku. Využívají přitom komponenty od renomovaných výrobců jako jsou Shimano, Tektro, Panasonic a Bafang, což zajišťuje výbornou funkčnost a trvanlivost jejich elektrokol. 

Modely značky Lectron, jako je například ESCONDER, jsou navrženy tak, aby poskytovaly výjimečný výkon a komfort i v náročnějším terénu, díky použití kvalitních komponent a inovativních technologií, jako je středový motor BAFANG M500 s vysokým maximálním výkonem a bateriemi od Samsung s kapacitou až 756 Wh.

Leader Fox

Leader Fox je značka firmy Bohemia Bike. Firma se sídlem v Českých Budějovicích, je tradiční český výrobce elektrokol a kol, který je na trhu od roku 1996. Společnost založil Pavel Müller. Společnost je známá pro svou širokou nabídku elektrokol, včetně modelů pro horskou, městskou a trekovou cyklistiku. Elektrokola Leader Fox vynikají moderním designem a používáním kvalitních komponentů jako jsou motory Bafang a baterie Panasonic, což zaručuje vysoký výkon a dlouhou životnost.

Modely, jako je Leader Fox ACRON nebo Cody, nabízejí pokročilé funkce, včetně plně odpružených rámců, což je ideální pro náročnější terény, a elektrokola s nízkým nástupem pro snadnější používání ve městě. Tyto modely jsou osazeny motory Bafang M420 a M510, které poskytují vysoký točivý moment a jsou ideální pro různé jízdní podmínky. 

Společnost klade důraz na inovace a kvalitu, což se odráží v pozitivních recenzích uživatelů a v jejich oblíbenosti na trhu. Všechna elektrokola jsou vyvíjena a sestavována přímo v České republice, což umožňuje Leader Fox udržovat vysoký standard kvality a inovativnosti. To vede k širokému přijetí jejich produktů nejen v České republice, ale i v dalších evropských zemích. 

Většina jejich výrobků se prodává v České republice, nicméně téměř polovina produkce směřuje do dalších zemí Evropy, především na Slovensko, do Německa, Polska, Litvy, Nizozemska, Slovinska, Francie a Maďarska.

Author

Author, založená v roce 1993, je česká značka, která se zaměřuje na výrobu kvalitních jízdních a elektrokol. Firma nabízí modely pro různé druhy cyklistiky, včetně horských, městských a dětských kol. Author je známý pro inovativní přístupy a využívání moderních technologií ve svých produktech. Kola a elektrokola Author se prodávají nejen v České republice, ale i v mnoha dalších zemích po celém světě. V sortimentu elektrokol najdeme modely jako e-mtb 27.5 a e-mtb 29, které jsou oblíbené pro svou robustnost a spolehlivost.

4ever

4ever, založená v roce 1997, je moravská firma se sídlem ve Studénce, která se specializuje na výrobu výkonných elektrokol. Tato značka je známá svými modely s moderním designem a technologickými inovacemi, které jsou populární hlavně v Německu a Nizozemsku. Mezi jejich hlavní produkty patří elektrokola jako EXSTREAM PRO a ESWORD, která jsou určena pro horskou cyklistiku a nabízejí výkon a styl pro náročné cyklisty. Firma 4ever nabízí širokou škálu modelů elektrokol, které jsou vhodné pro různé cyklistické styly a terény, včetně modelů určených pro jízdu po silnici a smíšeném terénu. 4ever je známá svými inovativními rámy a kvalitními komponenty, což zákazníkům zajišťuje optimální jízdní vlastnosti a komfort.

Rok 2023 přinesl pokles

Rok 2023 zaznamenal pokles prodejů elektrickým jízdních kol na českém trhu ve srovnání s předchozím rokem 2022. Místo očekávaného růstu nastal 15% propad, kdy celkový odbyt dosáhl přibližně 110 000 kusů. To představovalo nižší hodnoty než v minulých letech. Souběžně s tím export elektrokol vyrobených v Česku klesl ze 300 000 kusů v roce 2022 na zhruba 250 000 kusů v roce 2023. Současná situace na tuzemském trhu nabízí stabilní či dokonce nižší cenové hladiny elektrokol ve srovnání s loňským rokem. Obchodníci mají dostatečné zásoby těchto vozidel.

 

 

Autor: Daniel Česák dne

Ohodnoť počtem hvězdiček

Hodnocení: