Domácnost

Nejlepší taštičkové matrace: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

Postel a matrace Dopřávat si sladký a zdravý spánek, to není jen nějaký luxus, ale přímo nutnost! Kvalita spánku přímo souvisí s našim celkovým zdravím, a proto bychom se měli pečlivě zamýšlet i nad volbou lůžkového vybavení. Základem je samozřejmě pořádná matrace. Dnes se podíváme na to, jak vybrat nejlepší taštičkovou matraci. Tento typ matrací nabízí špičkovou vzdušnost a vynikající anatomické i hygienické vlastnosti.

Nejlepší taštičkové matrace na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Luxusní taštičková matrace CUPRA PROmed
+ Vysoká taštičková matrace s pamětovou pěnou
+ Vhodná pro aktivní lidi, sportovce a pro ty, kteří se v noci více potí
+ 5-zónový systém, výška matrace 28 cm
do 12000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Taštičková matrace ERGONOMY PLUS
+ Ortopedická taštičková matrace s nosností 150 kg
+ Zhotovena z jádra tvořeného až 400 taštičkovými pružinami
+ 5-zónový systém, výška matrace 18 cm
do 6000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Tropico Arabela
+ Robustní česká pružinová matrace
+ Vysoce vzdušné a elastické jádro
+ V bocích vystuženo masivními zpevňovacími pěnovými partiemi
do 10000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Dřevočal DIANA
+ S dvojí tuhostí a vynikajícími ortopedickými vlastnostmi
+ Taštičkové jádro vytváří maximální komfort pro perfektní odpočinek a spánek
+ Může být položena na všechny typy roštů
do 10000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Ecomatrace Zeus
+ Se sedmi anatomickými zónami
+ Jádro matrace je vyrobeno z moderních a vysoce kvalitních pružin
+ Opatřena vzdušným potahem z hypoalergenní pevné tkaniny
do 4000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6Ecomatrace POSEJDON
+ Taštičkové jádro matrace má vysokou trvanlivost
+ 7 anatomických masážních zón
+ Nezpůsobuje otlaky ani proleženiny
+ Skvěle hodnoceno
do 4500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze

Jak vybrat taštičkovou matraci

Při výběru taštičkové matrace je zásadní znát především její přednosti, silné stránky, ale i slabiny a ujistit se, že v porovnání s jinými typy matrací nabízí přesně ty vlastnosti, které preferujete. Důležité je věnovat pozornost i tuhosti, zónování, materiálovému zpracování, hustotě pružin a dalším parametrům. Pomoci vám však mohou i recenze taštičkových matrací.

Co je to taštičková matrace?

Taštičkové matrace bychom mohly označit za blízké příbuzné, ale taky novou a moderní evoluční větev starých dobrých pružinových matrací. Ale staré rozvrzané pružinovky, ze kterých trčela pera, a moderní taštičkové matrace jsou si jinak podobné asi jako hadraplán a Ferrari.

Pokud tedy máte špatné zkušenosti s dávnými pružinovými matracemi a zařekli jste se, že už s pružinami nechcete mít nikdy co dočinění, možná je správný čas toto rozhodnutí přehodnotit.

Jak tedy taštičkové matrace vypadají a fungují? Srdcem matrace jsou pružiny. Ty ovšem nejsou propojeny drátem jako u klasického typu, nýbrž má každá své vlastní pouzdro – taštičku. Díky tomu pracují samostatně a tlak se nepřenáší na propojené pružiny. Matrace tak vykazuje špičkové anatomické vlastnosti a je komfortní i v dvoulůžkové verzi, protože tlak se nepřenáší na partnerovu část matrace.

Kromě toho, že jsou pružiny v taštičkách, je typicky toto matracové jádro ještě z obou stran uzavřeno vrstvou či vrstvami celistvých pěnových či latexových materiálů. Tyto vrstvy mohou kombinovat více materiálů a být velmi propracované. Zároveň umožňují vytvoření anatomické a zónované ložní plochy matrace.

Vysoká kvalita pružin, jejich vysoký až extrémně vysoký (mikrotaštičky) počet a obalové vrstvy činí z taštičkových matrací skvěle komfortní a vysoce trvanlivé matrace s výhodou vynikající prodyšnosti. Konkrétní vlastnosti, výhody, ale i případné nevýhody taštičkových matrací si nyní ukážeme pomocí srovnání s ostatními typy matrací.

Taštičková matrace vs. ostatní typy – v čem je lepší a v čem horší?

Jakými vlastnostmi taštičkové matrace převyšují konkurenci – a v čem naopak spíše ztrácejí?

Pěnové matrace

Pěnové matrace patří k velmi žádaným a jsou velmi rozmanité. Patří sem klasické molitanové matrace, které už jsou dnes de facto na vymření, ale taky PUR matrace, matrace ze studené či paměťové pěny nebo z kombinace více vrstev materiálu.

Pěnová matrace může mít například PUR základnu a na ní vrstvu z paměťové či studené pěny, může mít i vrstvu z kokosového vlákna či jiných materiálů a různorodých vrstev může být hned několik. Pěnovky tedy mohou být dnes velmi propracované, byť obvykle ne tak jako sendvičové pěnové matrace a modely s pevným jádrem.

Výhodou pěnových matrací (počínaje molitanovými) je dostupná cena, většinou nízká hmotnost a velký výběr. Další konkrétní vlastnosti pak závisejí na konkrétní kombinaci materiálů. Oproti taštičkovým matracím jsou však obecně méně prodyšné a nenabídnou tak precizní anatomickou oporu. Většinou mají spíše střední (nebo menší) tuhost a nosnost. Snadněji se taky proleží a celková životnost není tak vysoká. Na druhou stranu se s nimi lépe manipuluje a bývají levnější. Dají se obecně lépe použít např. v kombinaci s polohovacími lůžky apod.

Sendvičové matrace a matrace s tuhým jádrem

Dnes velmi populární matrace, které mají velmi sofistikovanou strukturu s jádrem a vnějšími vrstvami. Jádro může tvořit i pevná, např. kokosová deska. Tyto matrace nabídnou skvělý komfort, bývají i vysoké, velmi komfortní a odolné. Jsou rovněž oboustrané, využívají zónování a další „vychytávky“.

Jde obecně o velmi kvalitní matrace vhodné i pro náročné zájemce a jejich vlastnosti mohou být plně srovnatelné s taštičkovými modely. Pokročilé taštičkové matrace je však typicky ještě překonají především v prodyšnosti.

Latexové matrace

Latexové matrace působí relativně jednoduše (oproti velmi složitým a propracovaným sendvičovým modelům), ale jsou obecně vysoce hodnocené a považované za špičkové řešení. Nejvíce jsou latexové modely ceněny pro svou hygieničnost. Odolávají plísním, bakteriím a jsou vhodné i pro alergiky.

Latexové matrace jsou i velmi vzdušné a mají výborné termoregulační vlastnosti. Skvělé jsou i ortopedické vlastnosti a životnost. Celkově jsou tedy rovněž kvalitativně srovnatelné s taštičkovými, ale taštičková matrace může mít přednost, pokud dáváte přednost tužšímu ležení. Latexové modely jsou obvykle spíše měkčí, přitom jsou ale taky velmi těžké a taky velmi drahé.

Pružinové/bonellové matrace

Klasické pružinové matrace zcela nevyhynuly, ale vyvinuly se pro potřeby nového věku. Dnes se jim obvykle říká bonellové, čímž se lépe odliší od taštičkových (protože pružinové jsou de facto oba druhy). Bonellové matrace vycházejí z klasické konstrukce volně položených (tedy bez obalu) pružin propojených vzájemně drátem.

Oproti taštičkovým matracím mají ty bonellové méně pružin a tlak se více rozkládá na větší plochu pružin. Nenabízejí tedy bodovou elasticitu, jen celkovou pružnost povrchu. Obecně vzato jsou bonellové matrace méně kvalitní než taštičkové, jejichž vlastností nedosahují v žádném ohledu. Konkurovat jim mohou snad jen v prodyšnosti, která je skutečně velmi vysoká.

Bonellové matrace jsou však většinou citelně levnější. Hodí se třeba na chaty a do vlhkých prostor nebo k příležitostnému spaní. Nejsou rozhodně vhodné jako celek na dvoulůžko a pro dlouhodobě ležící osoby.

Matrace

Pro koho jsou taštičkové matrace vhodné?

Taštičkové matrace tedy vynikají v mnoha ohledech. Mají špičkovou prodyšnost, takže se hodí i do vlhkých prostor, pro osoby, které se více potí a hůře snášejí horko (matrace se tolik neprohřívají). Díky vzdušnosti a použitým materiálům jsou méně náchylné k přítomnosti plísní, roztočů apod., a proto představují vhodnou volbu i pro alergiky a obecně citlivější osoby.

Dále jsou skvělou volbou pro osoby s vyšší až velmi vysokou hmotností nebo osoby upoutané na lůžko – a to díky fantastické bodové elasticitě. Taštičkové matrace jsou ovšem vhodné pro plné spektrum uživatelů – pro děti, dospělé i seniory. Matrace navíc bývají oboustranné a často anatomicky zónované, což přináší další výhody a vyšší komfort.

Taštičkové matrace jsou na druhou stanu obecně tužší až velmi tuhé, taky jsou poměrně drahé a těžké a typicky je nelze kombinovat s polohovatelným roštem. Pokud sháníte spíše tenčí, lehčí a měkčí matraci, taštičkový model nebude zřejmě ideální volba.

Materiály a zpracování taštičkové matrace

Pojďme se nyní podívat na taštičkové matrace z hlediska jejich zpracování…

Hustota, počet pružin a mikrotaštičkové matrace

Obecně vzato se dá říct, že čím více pružin, tím lépe. Důležitá je přitom především hustota pružin na určité ploše. Kvalitní taštičkové matrace nabídnou hustotu od cca 250 pružin na m2 (což je už tak i dvakrát více než u bonellových matrací) až po 650 i více pružin. V případě takto vysokého počtu malých pružin už se obvykle mluví o tzv. mikrotaštičkových matracích.

Výhodou vysokého počtu pružin je především dosažení co nejdokonalejší bodové elasticity a „autonomie“ jednotlivých bodů matrace, ale i vyšší celková nosnost. Díky vysokému počtu kvalitních a zapouzdřených pružin mají taštičkové matrace životnost i desítky let, aniž by začaly pružiny vrzat nebo se prodírat ven.

Zpracování a další vrstvy matrace

Jak už bylo řečeno, taštičkové matrace mají typicky vnější vrstvy tvořené jednou nebo i více vrstvami celistvých, nejčastěji pěnových, ale třeba i latexových či jiných (kokosová vlákna apod.) materiálů. Tato vrstva zajišťuje ochranu pružin a scelení povrchu a poskytuje další zajímavé vlastnosti – např. hygienické, ortopedické a komfortní i jiné.

Tvrdost a nosnost matrace

Pokud máte rádi pevnější až pevné a tuhé lůžko, mohou být taštičkové matrace velmi dobrou volbou. Největší výběr je středně tuhých matrací (číslo 3 na škále tuhosti), které jsou obecně nejžádanější. Mezi taštičkovými modely je však výborný výběr i tužších až velmi tuhých (4 a 5) matrací. Ale pozor, dnes už je mezi taštičkovými matracemi i slušný výběr měkčích modelů (číslo 2)

Pokud jde o nosnost, tak zlatým standardem je u taštičkových modelů krásných 130 kg, některé matrace však nabízejí i 150 kg. Větší nosnost už nabídnou jen některé sendvičové pěnové modely s tuhým jádrem.

Anatomické zóny

Zónování už je dnes běžnou součástí většiny kvalitních matrací různých druhů a vyskytuje se i u matrací taštičkových. Za standard lze považovat 7 anatomických zón. Ty rozčleňují lůžkovou plochu na části s různými vlastnostmi a tuhostí, podle toho, která část těla na nich leží.

V případě taštičkových matrací mohou tyto vlastnosti zajišťovat i různé tloušťky kovu pružin v daných zónách.

Je taštičková matrace vhodná pro děti?

Ano, taštičkové matrace jsou vhodné i pro děti díky skvělé vzdušnosti, vynikající anatomické opoře a celkově výborným hygienickým i jiným vlastnostem.

Jsou taštičkové matrace vhodné pro alergiky?

Ano. Taštičková matrace může být jednou z vhodných variant i pro osoby s alergiemi, astmatem anebo pro osoby citlivější na prach a roztoče, plísně, bakterie a další patogeny. Zejména díky jedinečné prodyšnosti patří taštičkové řešení mezi matrace, ve kterých se těmto patogenům daří nejméně. Hodí se i do vlhčího prostředí.

Jsou taštičkové matrace vhodné jako zdravotní matrace?

Díky brilantní bodové elasticitě mohou být kvalitní taštičkové matrace sloužit i jako zdravotní matrace například pro osoby upoutané na lůžko.

Ceny taštičkových matrací

Kolik stojí kvalitní taštičková matrace?

Matrace do 4 000 Kč

Taštičkové matrace pro širší veřejnost kombinující kvalitu a dostupnost. Většinou v této ceně pořídíte zejména jednolůžkové modely.

Matrace do 12 000 Kč

Střední relace, která už nabízí i velké a dvoulůžkové matrace a taky exkluzivnější modely matrací.

Matrace nad 12 000 Kč

Matrace pro náročné zájemce. Špičkové materiály, technologie i zpracování. Velmi dlouhá životnost.

Nejlepší značky taštičkových matrací

Které značky taštičkových matrací patří k nejžádanějším?

  • Ecomatrace – Jedna z vůbec nejpopulárnějších značek, která se pyšní skvělým poměrem ceny a kvality. Výběr dostupných, zejména středně tuhých matrací.
  • Comfort – Velmi známá značka se skvělým výběrem včetně kvalitních taštičkových matrací.
  • Tropico – Velmi populární značka s obrovským výběrem matrací. Nabízí taštičkové modely i pro velmi náročné zájemce.
  • Eureka – Další oblíbená značka především dostupnějších, ale rozhodně velmi kvalitních taštičkových matrací.
ProduktInfoHodnocení
#1Luxusní taštičková matrace CUPRA PROmed
+ Vysoká taštičková matrace s pamětovou pěnou
+ Vhodná pro aktivní lidi, sportovce a pro ty, kteří se v noci více potí
+ 5-zónový systém, výška matrace 28 cm
do 12000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Taštičková matrace ERGONOMY PLUS
+ Ortopedická taštičková matrace s nosností 150 kg
+ Zhotovena z jádra tvořeného až 400 taštičkovými pružinami
+ 5-zónový systém, výška matrace 18 cm
do 6000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Tropico Arabela
+ Robustní česká pružinová matrace
+ Vysoce vzdušné a elastické jádro
+ V bocích vystuženo masivními zpevňovacími pěnovými partiemi
do 10000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Dřevočal DIANA
+ S dvojí tuhostí a vynikajícími ortopedickými vlastnostmi
+ Taštičkové jádro vytváří maximální komfort pro perfektní odpočinek a spánek
+ Může být položena na všechny typy roštů
do 10000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Ecomatrace Zeus
+ Se sedmi anatomickými zónami
+ Jádro matrace je vyrobeno z moderních a vysoce kvalitních pružin
+ Opatřena vzdušným potahem z hypoalergenní pevné tkaniny
do 4000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6Ecomatrace POSEJDON
+ Taštičkové jádro matrace má vysokou trvanlivost
+ 7 anatomických masážních zón
+ Nezpůsobuje otlaky ani proleženiny
+ Skvěle hodnoceno
do 4500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
0 Sdílení