Jakub Petružálek si na hokejovém mistrovství světa zahrál s řadou českých hráčů z NHL

Přidat na Seznam.cz

Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě bude pro mnohé bývalé reprezentanty příležitostí, aby si zavzpomínali sami na svoje starty na vrcholné akci sezony. Jen příjemné ohlédnutí může mít někdejší útočník Jakub Petružálek.

Jako hráč se zúčastnil dvou světových šampionátů. V roce 2012 získal bronz a v roce 2014 obsadil s týmem čtvrté místo, tedy pokaždé po bojích v semifinále. A s dojmy se svěřil v rozhovoru pro SportDeník.cz.

Na snímku Jakub Petružálek u zimního stadionu v Litvínově (duben 2024).

Jak si vybavujete svoje premiérové účinkování na mistrovství světa?

Bronzová medaile 2012 byla dlouho posledním kovem, který česká reprezentantace na šampionátu vybojovala. Trvalo to deset let, než kluci přivezli bronz v roce 2022. Pokud jde o moje vzpomínky, tak jsou jen ty nejlepší. V roce 2012 se hrálo ve Finsku a Švédsku a měli jsme tam skvělý tým s hráči z NHL pod vedením trenéra Aloise Hadamczika. Kapitánem byl Tomáš Plekanec z Montrealu Canadiens, hvězdami David Krejčí z Bostonu Bruins, Petr Hemský z Edmontonu Oliers, Petr Nedvěd z Liberce, Milan Michálek z Ottawa Senators, Martin Erat z Nashville Predators a další.

A mistrovství světa 2014?

To se uskutečnilo v Minsku, mužstvo trénoval Vladimír Růžička. I tam jsem si zahrál s českými hokejisty, co dokázali strašně moc v NHL. Prostě se i v národním týmu sešla výborná hráčská generace.

Jak se chystáte na nadcházející šampionát v Praze a Ostravě?

Budu rád, když se podívám na zápasy v klidu v televizi. Hokej i reprezentaci samozřejmě sleduji. Zažil jsem dva šampionáty v cizině a v Česku to bude pro nás něco výjimečného. Mistrovství světa jsou hojně navštěvována fanoušky, kteří dovedou udělat a vytvořit výbornou kulisu na většině zápasů. I na to se těším, že šampionát trhne rekordy v návštěvnosti v Praze i v Ostravě.

Zdroj: autorský článek