Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Dominik Feri
Dominik Feri
Foto: Instagram Dominika Feriho

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Feri byl obžalován ze dvou znásilnění a pokusu o další, vinu opakovaně odmítal. Soud loni v listopadu rozhodl podle návrhu obžaloby, obžalovaný se podle rozsudku dopustil sexuálního násilí na všech třech obětech. Soudkyně tehdy například konstatovala, že výpovědi obětí jsou věrohodné. Odvolávala se také na výsledky znaleckých posudků. 

Předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Libor Vávra dnes konstatoval, že oběťmi byly mladé dívky, které byly nesporně relativně nezkušené. Násilí, kterému čelily, podle soudce ani nemuselo být razantní. "Souhra okolností, která ovšem byla vytvořená panem Ferim, vedla k tomu, že postavení obětí bylo v danou chvíli velmi zeslabené," podotkl. 

Feri během jednání odvolacího soudu zpochybňoval věrohodnost výpovědí obětí, přičemž dva žalované skutky popřel a třetí označil za dobrovolný pohlavní styk. První soudní instanci zároveň vyčetl, že nebyly předvoláni jím navržení svědči a že se podle jeho názoru vycházelo z neobjektivních znaleckých posudků. 

Ferimu naopak vyčetl státní zástupce Aleš Cimbala nulovou sebereflexi či přehazování viny na oběti. "Já se velmi divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo," reagoval bývalý poslanec, který žádal zrušení odsuzujícího rozsudku, případně nové projednání kauzy. 

Někdejší politik, který byl mezi lety 2017 až 2021 poslancem, bude muset také zaplatit statisícové částky jako odškodnění za nemajetkovou a psychickou újmu. První oběti má uhradit 300 tisíc, druhé 150 tisíc a třetí 60 tisíc korun.

Témata:  Dominik Feri soudy znásilnění

Aktuálně se děje

2. května 2024 20:24

Ministryni Langšádlovou má nahradit Tuleja. Fiala už se obrátil na Hrad

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy