Vlivní čeští politici ve vězení. První byl Zemanův ministr, svého muže měla i ODS

Jan Horák Jan Horák
22. 4. 2024 14:34
Po pondělním rozsudku Městského soudu v Praze je jisté, že bývalý poslanec Dominik Feri (dříve TOP 09) zamíří do vězení. Není však prvním vrcholným politikem, který odešel ze soudní síně s nepodmíněným trestem. Předtím už bylo pět takových. Poprvé skončil za mřížemi někdejší ministr vlády Miloše Zemana v roce 2005. Aktuálně.cz přináší přehled všech politických odsouzenců.
Miloš Zeman podává ruku svému někdejšímu ministru financí Ivu Svobodovi.
Miloš Zeman podává ruku svému někdejšímu ministru financí Ivu Svobodovi. | Foto: ČTK

Jediná oběť Zemanovy akce Čisté ruce

Vstup ČSSD v čele s jejím tehdejším předsedou Milošem Zemanem do vlády v roce 1998 provázelo ohlášení akce Čisté ruce. Jejím záměrem bylo odhalovat hospodářskou kriminalitu, jež sahá do nejvyšších pater politiky. Její první a jedinou obětí byl přitom ministr financí Zemanovy vlády Ivo Svoboda. 

Než se Svoboda stal členem Zemanova kabinetu, pohyboval se v soukromém sektoru. Byl místopředsedou představenstva společnosti Liberta, která vyráběla jízdní kola a kočárky. V červenci 1999 Zeman nechal Svobodu kvůli podezření z trestné činnosti páchané v této firmě z ministerské funkce odvolat.

Svoboda dostal za zvýhodňování věřitele a podvod pět let vězení. K úhradě dluhů jiné své společnosti použil úvěr šest milionů korun, jež dostal na rozjezd byznysu v Libertě. Vrchní soud v Praze ho poslal za mříže v únoru 2005. Svoboda se v říjnu 2008 dočkal podmíněného propuštění. Před sedmi lety zemřel na Alzheimerovou chorobu.

 

Právě se děje

Další zprávy