Roadcycling.CZ zprostředkoval po oba dny hojně sledovaný LiveReport. V tomto textu přinášíme ohlasy přímých účastníků. 

Sobotní závod se jel za "nelidských" podmínek, déšť, mokro, vítr, občas i nějaká ta sněhová vločka a teplota těsně nad nulou. Prvním předpokladem zvládnout závod bylo tedy se dobře obléknout a to je vždy alchymie a ne vždy se to podaří dokonale.

PB 3.jpg

Krásná Lípa: (zleva) Jakub Otruba, Matěj Zahálka, Michael Kukrle

Závod se vyvíjel jako především souboj dvou nejsilnějších domácích stájí ATT Investments a Elkov-Kasper, přičemž ATT s ohledem na to, že má početnější sezónní soupisku a víkendové závody nekolidovaly s jinými, i s ohledem na to, že Elkov-Kasper sice přihlásil všech 12 lidí, ale nakonec startovali v 8, měl pardubický tým nad hradeckým ve 13 lidech početní převahu. I když tuhle výhodu "příroda" lehce změkčila, když v hromadném pádu brzo po startu přišlo ATT o dva jezdce. 

Oběma nejsilnějším českým týmům pak mnohdy dost zdařile sekundovali jednotlivci. V případě rakouského Felt-Felbermayr to byl Michael Kukrle, v případě slovenského Pierre Baguette Tomáš Kalojíros. Za zmínku ovšem stojí i 9. a 10. místo dvou juniorů Štěpána Zahálky (Mapei Merida Kaňkovský) a Matyáše Poláka (LAWI junior team).

438822673_18039986134829388_3780067711348465114_n.jpg

Bratři Zahálkové

Nejdůležitějším místem na okruhu bylo stoupání na Vápenku, z něhož to bylo do cíle necelé 3 km převážně ve sjezdu. Samotná Vápenka je 2 km dlouhá a dá se rozdělit na dvě poloviny. První pozvolnější a druhou, kde se pod 7% skoro nejde a v závěru naopak sklon překročí i 10%. Během oněch 2 km se vystoupá o téměř 120 metrů.

Tady v posledním kole už jela jen čtveřice jezdců, kde měl Elkov-Kasper Matěje Zahálku a Jakuba Ťoupalíka, ATT Investments Jakuba Otrubu a s nimi tu byl Michael Kukrle, který celý den jezdil velmi aktivně. Z ní přibližně 200 metrů pod vrcholem nastoupil Jakub Otruba, s nímž se dokázal udržet jen Matěj Zahálka. Jakub v technické pasáži ve sjezdu si udělal malý odskok a ten se mu podařilo uhájit až do cíle.

image0.jpg

Jakub Otruba

Jakub Otruba: „Mně takové počasí vyhovuje víc, než extrémní vedro. Sice zima byla znát zvláště v kopci, chvíli trvalo, než se nohy chytly, ale tak to měli všichni. Žádnou krizi jsem neměl, bylo hodně znát, že mám v nohách dva etapáky ve Francii, ty hodně pomohly v růstu výkonnosti. Z početní převahy Elkov-Kasper v závěru závodu jsem zvláštní obavy neměl, hlídal jsem si hlavně Matěje Zahálku, protože jsem viděl, že ostatní dva kluci vypadají už unaveně. Ve sjezdu do cíle jsem to do pasáže, kde po sobě následují nejprve pravoúhlé pravá a pak levá, poslal naplno, udělal si menší náskok a ten jsem udržel až do cíle.“

Matěj Zahálka: "Sice mám raději chladno než velké teplo, ale tentokrát už to bylo moc. Bylo důležité se dobře obléknout, použili jsme různé vychytávky, jako pečící papír a podobně, takže když to člověk ví dopředu, tak se to zvládnout dá. Horší je, když vás to překvapí během závodu, což jsem zažil jednou ve Francii a to jsme opravdu trpěli. Věděli jsme, že se pojede hned od startu a to jsme si pohlídali. Jelo se v podstatě celou dobu, na čemž měla podíl i velká zima. V posledním kole jsme si začali nastupovat, ale byli jsme dost vyrovnaní na to, aby někdo odjel. V kopci odpadl Jakub Ťoupalík, pod vrcholem nastoupil Jakub Otruba. Pak jsme spolupracovali. Do těch dvou zatáček jsem byl opatrnější, máme přeci jen dost hladké gumy, a přestože jsem pak Kubu sjížděl, už to nestačilo. Vítězství si zasloužil, nastoupil jako první a zaslouženě vyhrál."

PB 1.jpg

Krásná Lípa U23 (zleva): Matyáš Fiala, Tomáš Přidal, Štěpán Zahálka

Michael Kukrle: "V týdnu jsem byl nachlazený. Ve čtvrtek jsem ale šel na kolo, abych se zbavil hlenů, cítil jsem se ale celkově dobře a o víkendu jsem určitě závodit chtěl, protože doma bych takto nepotrénoval. V závodě jsem byl aktivní, i kvůli zimě, Vápenku jsem obvykle jezdil z první v takovém tempu, abych klukům ztížil možnost nastupovat. V posledním okruhu nastupoval Ťoupalík, tak jsem přestal střídat a v nájezdu do kopce nastoupil, abych se ho zbavil. Když pak nastoupil Jakub Otruba, už jsem neměl na to jeho útok zachytit. Jsem rád, že jsem závodil a z výsledku mám radost." 

Tomáš Kalojíros: "Mně se sobota líbila, náročný okruh a zimní počasí mi sedělo. Dobře jsem se oblíknul a na závod se těšil. Hned od prvního okruhu se ostře závodilo, balík se nadělil, z týmu jsem zůstal vepředu sám, protože dva kluci spadli. Měl jsem dobré nohy, ve čtvrtém okruhu jsem jel na vrchařskou prémii, čímž se vytvořil silný únik s Vaníčkem, Přidalem a Kukrlem. Pak nás dojela další menší skupina. Rozhodlo se v posledním okruhu, kde už mi chyběly síly. Trochu cítím absenci náročných závodů ve Francii, jako mají teď v nohách kluci z ATT a Elkovu." 

image9.jpg

Daniel Turek

V neděli sice také stále chladno, ale na suchu a za sluníčka. Tři tisíce výškových metrů na 150 km je na české poměry porce "nevídaná". Jak se účastníci shodují, po dvou kolech toho měli všichni plné zuby. Což ovšem znamenalo, že klasický peloton už dávno neexistoval. Vpředu se situace následně přelévala, až zůstala desítka, kde tentokrát početní převahu mělo ATT. Na Lukáše Kubiše a Michaela Boroše tu byli Márton Dina, Michal Schuran, Matúš Štoček a Daniel Turek. A téhle početní převahy dokázali - pochopitelně za podmínky odpovídají výkonnosti - využít. 

Oba hlavní protagonisté sobotního závodu dojeli pospolu se ztrátou skoro deseti minut, Michael Kukrle ani Tomáš Kalojíros závod nedokončili. Tomáše "nahradil" Daniel Vysočan, který dokončil bezprostředně pod stupni vítězů, protože ve spurtu skupiny za Danem Turkem byli jen těsně lepší dva slovenští jezdci Lukáš Kubiš a Matúš Štoček. 

FB 2.jpg

Česká Kamenice U23 (zleva): Alberto Carlo Monti, Daniel Vysočan, Matyáš Fiala

V první desetičlenné skupině, z níž pár kilometrů před cílem úspěšně odskočil vítěz Dan Turek, byli kromě šestice jmenovaných a dvou jezdců Baguette - kromě Dana Vysočana také Martin Voltr - už jen zkušený Polák Brozyna z Felt-Felbermayr a pro nezasvěcené překvapivě mladý Čecho-Ital Alberto Carlo Monti z Ústeckého Centra Cyklistiky (8.).

Daniel Turek: „Okruh to byl extrémně selektivní. Možná na český pohár až moc. Po dvou kolech toho všichni měli plné zuby a na čele už jela jen menší skupina. Osobně jsem se snažil pomáhat klukům z týmu, tahal jsem špice, nastupoval, a právě z jedné takové akce v posledním okruhu jsem poodjel, což umožňovalo klukům z týmu trochu pošetřit na závěr. V posledním kratším stoupání mě skupina stáhla odhadem o deset sekund, tak jsem v závěrečné rovinaté části ještě vsadil, co to dalo, a ono to dalo vítězství. V posledním okruhu jsem dokonce na chvíli odpadl, ale dokázal se vrátit zpět. Takže bych na sebe v těchto chvílích určitě nevsadil. V tom je ale krása cyklistiky, že může vyhrát i ten, kdo v daný moment nemusí být nutně nejlepší.“

438759071_18039986056829388_3394840671756765587_n.jpg

Česká Kamenice (zleva): Lukáš Kubiš, Daniel Turek, Matúš Štoček

Lukáš Kubiš: "Opět skvělá práce celého týmu. Závodilo se hned od začátku. Docházelo ke značné selekci. Přes poslední vrchařskou prémii jsem odskočil s jedním jezdcem z ATT, ale nevydrželo nám to dlouho. Asi na pětce nastoupil další jezdec ATT a tady předvedl perfektní práci Bory. Jenže nakonec jsme spurtovali jen o druhé místo a to se mi podařilo získat." 

Matěj Zahálka: "To že jsme s Jakubem Otrubou a Filipem Řehou přijeli spolu s větší ztrátou byla záležitost čistě taktická. Početní převaha ATT vesměs velmi kvalitních závodníků je znát. Odjížděli postupně menší skupinky, my se navzájem hlídali, vpředu se vytvořila zprvu početně vyrovnaná situace,  ale z našich několik odpadlo, takže ATT pak získalo převahu. Teď si dám trošku volno, abych se jako loni neutavil už v půlce sezóny, a pokusím se dobře připravit na druhou část sezóny, kdy je MČR a po něm tři nejdůležitější jedničkové etapáky Okolo Slovenska, Okolo Rakouska a Czech Tour."

FB 1.jpg

Matyáš Fiala

Daniel Vysočan: "V sobotu jsem po pádu skončil na vyšetření v nemocnici. I proto jsem neměl v neděli nějaká velká očekávání. Trať mi překvapivě sedla, v kopcích jsem se cítil dobře. Nejprve jsem zkusil jít na vrchaře, ale s postupující selekcí jsem začal myslet i na vítězství. Tým mi pomáhal, vyzdvihl bych speciálně práci Martina Voltra i Jakuba Římana. Vítězství ve třiadvacítkách je pro mě skvělé, ale my jsme mysleli na pódium celkově, což o pár centimetrů nevyšlo. I tak odjíždím ze závodu s velkou spokojeností."

Alberto Carlo Monti: "V sobotu jsem spadnul. V neděli to už byl závod podle mého gusta. Těžký, v kopcích, což mi vyhovuje. Cítil jsem se dobře. Dařilo se mi být stále vepředu. I když nás zůstalo už jen sedm a pak nás ještě tři dojeli, tak jsem normálně střídal. Za to jsem se dočkal i pochvaly od Dana Turka. Přemýšlel jsem i o samostatné akci, ale nemám tolik zkušeností a nechtěl jsem riskovat, že kdyby mě dojeli, nemusel bych se ve skupině udržet. Osmé místo bez rozdílu kategorie je dosud můj nejlepší výsledek mezi chlapy, kde závodím druhým rokem. Doufám, že se mi bude dařit i nadále a že mě třeba nemine nominace na Závod míru kategorie U23."

image8.jpg

Filip Řeha

Po třech závodech je v čele průběžného pořadí šestidílného seriálu vítěz prvního závodu ve Velké Bíteši Filip Řeha a kategorii U23 vévodí Matyáš Fiala (oba ATT Investments).

Matyáš Fiala: "Víkend byl opravdu hodně náročný. Ale byl jsem na to připravený. Už posledních pár týdnů jsem se cítil v dobré formě. V prvním závodě se mi podařilo zůstat v první skupině až kolo do cíle. V neděli jsem sice cítil v nohách sobotní výkon, ale i tak se mi podařilo v době, kdy se to dělilo, být na správném místě a zůstat v čelní skupině až asi do 130. kilometru. Hlavním cílem bylo získat bílý dres, takže mám určitě radost. A to i z předvedených výkonů, že se forma takhle zvedla, na čemž má velký podíl můj přestup do ATT a možnost absolvovat už od podzimu několik soustředění s klukama, což mě hodně posunulo. Takže se těším na další část sezóny a uvidíme, kam až to půjde." 

Simona Davídková, hlavní organizátor a při závodech obsluha radiotour:" S ohledem na předpověď počasí jsme zvažovali i možnost závod zrušit. Nakonec se uskutečnil, byť za hrozného počasí, sice byly nějaké pády, ale bez vážnějších následků. Velký respekt mám ke všem regulovčíkům, motomaršálům a dalším pomocníkům, kteří vydrželi a podíleli se nakonec na zdařilé akci. Neděli se pády vyhnuly úplně. Na předstartovní poradě jsme mezi jiným promítali nejnebezpečnější úseky, což určitě také pomohlo. Už máme velkou pochvalu od vedení obou měst Krásné Lípy a České Kamenice za skvěle organizačně zvládnuté akce."

Výsledky Krásná Lípa

Výsledky Česká Kamenice