V kuchyni jsou ostré nože naprostým základem. Jakmile máte nože tupé, lehce nenakrájíte ani maso ani chleba. Ne všichni mají k dispozici brousek a není ani potřeba si jej obstarávat. Existují totiž geniální triky, jak můžete nože dokonale nabrousit i bez pomoci brousku. Budou ostré jako břitva a nezaplatíte vůbec nic. Vše, co potřebujete, totiž už máte doma.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Video jak brousit nože najdete na Youtube kanále Zahrada na řece:

Zdroj: Youtube

Broušení o talíř

Pokud chcete nabrousit nože, existuje několik způsobů, jak toho docílit. Naprosto ideální je, pokud máte doma neglazovanou keramiku, například keramický talíř. Pokud jej máte, tak jste vyhráli prémii, je to totiž nejlepší způsob, jak můžete nabrousit nože bez brousku.

Stačí pouze, když pomocí jemných tahů budete nožem jezdit o hrubou strukturu talíře. Pokud nemáte neglazovanou keramiku, v případě nouze můžete použít i hranu sklenice. 

Pokud si chcete připadat jako profi kuchař ve filmu, můžete brousit i nůž o nůž. Možná jste si mysleli, že tato technika je mýtus, a že funguje jen ve filmech, ale je to skutečně možné. Ostřím tupého nože přejíždějte přes ostrou hranu druhého nože.

Díky tomu nůž minimálně lehce naostříte, takže nejenže tato metoda vypadá velice pěkně na pohled, ale také je efektivní, když ji děláte správně.

Bezpečnost především

Při broušení nožů neprofesionálním způsobem je také potřeba dbát na svou bezpečnost. Přeci jen se jedná o ostré předměty, a pokud s nimi nebudete manipulovat správně, je velice lehké se zranit. Pokud o sobě tedy víte, že nejste úplně nejšikovnější, je lepší si preventivně vzít hrubé rukavice, například zahradnické, aby se vám nic nestalo.

Nože bruste pomalu a zlehka, zejména pokud je brousíte o sklo a druhý nůž. Přitom se totiž můžete pořezat nejen o tupý nůž, nicméně také o střepy nebo dobře nabroušené ostří.

Související články

Zdroje: zenysro.cz, living.iprima.cz