Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Kandidátka do Evropského parlamentu Ivana Batthyány: Romové jsou nedílnou součástí společnosti a nemůžeme je z ní vyškrtnout, chci se zaměřit i na práva žen

22. dubna 2024
Čtení na 2 minuty
Ivana Batthyány, kandidátka do Evropského parlamentu za stranu Levice (FOTO: Se svolením Ivany Batthyány)
Ivana Batthyány, kandidátka do Evropského parlamentu za stranu Levice (FOTO: Se svolením Ivany Batthyány)
Strana Levice zveřejnila kompletní kandidátku pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Seznam obsahuje jména z různých regionů, profesí a generací. Na sedmém místě kandidátky se umístila Ivana Batthyány, která je po Davidu Beňákovi z hnutí ANO a Jaroslavu Mikovi ze STAN třetí romskou osobností kandidující do Evropského parlamentu (EP).

Strana Levice byla založena podle slov lídra kandidátky do Evropského parlamentu Jana Májíčka před čtyřmi lety jako alternativa k levicovým politickým stranám, které byly tehdy součástí končící vlády Andreje Babiše, což Májíček považuje za jejich naprosté selhání.

“Spojuje nás odhodlání vytvořit sociálně spravedlivější a svobodnější společnost pro všechny. Nejsme profesionální politici, a jsme na to patřičně hrdí!” prohlásila strana na sociální síti Facebook při představování lídrů kandidátky.

Podle Ivany Batthyány, která je také potomkem maďarského šlechtice, strana Levice už od svého vzniku stála vždy na straně utlačované menšiny a nebojí se o tom mluvit jak v Čechách, tak i v Evropě. “Chci prosadit práva žen, feministický rozměr se musí promítat do všech rozhodování v EU. Každý má právo na rovnost a na svobodu bez ohledu na zdraví, rodinný stav, sexualitu, věk nebo původ, včetně práva na sebeurčení a na sexuální a reprodukční zdraví,” uvedla Batthyány pro zpravodajský server Romea.cz.

“Soustředím se na situaci, která v naší zemi nastala, a to je neustálá diskriminace ze strany vládních činitelů,” dodala Batthyány a připomněla, že o tom napsala článek s názvem Radikalizace Romů v Čechách. “Popisuji tam pro čtenáře, jak se s velkou pravděpodobností lidé cítí, když jsou diskriminováni,” vysvětlila pro Romea.cz.

“Romové jsou nedílnou součástí společnosti a nemůžeme je z ní vyškrtnout,” řekla Batthyány s tím, že se sice její kampaň bude zaměřovat na Romy, ale kampaň bude úzce spojená s kampaní celé strany.

Strana Levice se v rámci svého programu k nadcházejícím volbám do evropského parlamentu zaměřuje na řešení současných globálních krizí, které zahrnují klimatické změny, pandemie, války a ekonomickou nestabilitu. Tyto krize jsou podle strany prohlubovány dlouhodobou neoliberální politikou, jež dává přednost kapitálu před prací a vede ke zvyšování sociálních a ekonomických nerovností. Levice se staví proti vzestupu xenofobie, rasismu a fašismu v Evropě a podporuje společné úsilí Evropské levice o budování společnosti založené na rovnosti a spravedlnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon