Ne na každou zahradu musíte jít s rýčem, abyste zeminu dostatečně prokypřili a provzdušnili. Některé typy půd jsou totiž vhodné i pro pěstování bez náročného rytí. Třeba je právě vy máte na své zahradě a ani o tom nevíte. A pokud ne, tak si instantní záhon můžete sami vytvořit. Stačí se držet několika zásad, díky kterým pak budete sklízet bohatou úrodu po celý rok!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Za jakých podmínek můžete pěstovat zeleninu bez rytí, se můžete dozvědět ve videu na YouTube, na kanálu Plodná zahrada:

Zdroj: Youtube

Bez rytí jedině ve vhodné půdě

Správný typ půdy je základem pro úspěšné zahradničení, aniž byste museli vzít do ruky rýč. Jedná se převážně o lehké půdy, které jsou písčité nebo hlinité.

To však není jedinou podmínkou pro hojnou úrodu. Tyto půdy musejí mít zároveň dostatek organické hmoty, aby se v nich rostlinám dařilo. Pokud naopak máte na zahradě jílovitou půdu, pak je pěstování bez použití rýče naprosto nemožné.

Instantní záhon kdekoliv

Abyste mohli pěstovat na záhonech bez rytí, i když nemáte na zahradě vhodný typ půdy, budete potřebovat dostatečné množství kvalitního kartonu. Ten potlačuje růst plevelu, a přitom se postupně rozkládá, čímž přispívá k vytvoření organické hmoty v půdě. Tímto způsobem je tak možné založit záhon prakticky kdekoli.

Založení záhonu na kartonech

Na vámi zvolené místo umístěte kartony tak, aby se vzájemně překrývaly alespoň 20 cm. Poté nejlépe přidejte 10-15 cm vrstvy hnoje a následně ještě stejně vysokou vrstvu kompostu či jiné vhodné půdy. Nakonec vše dostatečně udusejte a zalijte. Kolem záhonů si také vytvořte trvalé cestičky, abyste do nich nevstupovali.

Cestičky kolem záhonů

S cestičkami byste měli počítat již od samého začátku zakládání instantního záhonu, poněvadž je důležité mít karton i pod nimi s dostatečně velkými překryvy. Na karton pak už jen stačí nasypat dřevěnou štěpku nebo kamínky a máte hotovo! Samotné záhony můžete také olemovat dřevěnými prkny, které vytvoří působivý vzhled.

Pravidelné vrstvení mulčem

Místo rytí je důležité záhony pravidelně mulčovat. Na zeleninové záhony můžete použít posekanou trávu, slámu či kompost a kolem okrasných rostlin zase štěpku nebo kůru. Mulč pomáhá udržovat vlhkost, potlačuje růst plevelu a dodává půdě důležité živiny.

Nezapomeňte proto dát na záhony před první výsadbou alespoň 5-10 cm vrstvu mulče, a poté zase až po sklizni v létě.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, permakulturnioaza.cz, blizekprirode.cz