Dnes Úterý - bourky 17°C
Zítra Středa - oblacno 22°C
Úterý 28. 5. 2024
Svátek má Vilém
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Do cyklistické infrastruktury letos Praha investuje 137 milionů korun
Ilustrační foto: archiv

Do cyklistické infrastruktury letos Praha investuje 137 milionů korun

Praha letos investuje do cyklistické infrastruktury 137 milionů korun, což je meziročně o deset milionů více. Letos vznikne několik cyklostezek a další budou silničáři opravovat. Nově se cyklisté dostanou například z Kačerova k zastávce U Labutě v Praze 4 nebo z Nádražní k ulici U Královské louky. Rozšířena bude také cyklostezka A1 v Radotíně. Novinářům to řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a náměstek ředitele Technické správy komunikací (TSK) Josef Richter. Některé investiční akce realizují městské části z přidělených dotací.  

Finance letos půjdou především na realizaci několika důležitých projektů v rámci nadřazených cyklotras A1 – A9. „V rámci levobřežní cyklotrasy A1 jsme v minulém týdnu otevřeli dalších 700 metrů cyklostezky v Holešovicích, která vznikla v rámci nového parku U Vody a která se napojuje na již existující část u Trojského mostu,“ sdělil Hřib. 

Dalších 1 700 metrů cyklotrasy A1 vznikne na Praze 5 mezi Vyšehradským železničním mostem a nově vznikajícím mostem Dvoreckým díky rekonstrukci dosud zcela nesjízdného chodníku. Rozšíří se i část A1 v Radotíně, kde její šířka již nestačí vysokým intenzitám provozu cyklistů. 

V případě pravobřežní cyklotrasy A2 bude pokračovat její modernizace na Podolském nábřeží, konkrétně v 800 metrů dlouhém úseku mezi vznikajícím Dvoreckým mostem a čerpací stanicí. Důležitý je také nový úsek nadřazené cyklotrasy A7 o délce 900 m, který po více než 15 letech příprav konečně vznikne mezi stanicí metra Kačerov a cyklistickým uzlem U Labutě v Krči. 

Připravujeme také nový jízdní řád dopravních investic, který letos vydáme v rámci aktualizace plánu udržitelné mobility a který se bude samozřejmě týkat i cyklistické infrastruktury. Díky aktualizaci budeme moci více upnout síly na projekty, které jsou již ve vysoké fázi připravenosti a rozložit si efektivněji v čase záměry, které teprve musí získat povolení od státních úředníků,“ dodal Hřib.  

Další cyklostezky pak budovat městské části z dotací od města. Praha 19 bude opravovat dva kilometry stezky pro chodce a cyklisty na cyklotrase A431 mezi Kbely a Hutěmi. Stezky kolem kbelského letiště se tím propojí do funkčního celku. 

Praha 19 bude pokračovat i na projektu Krajinného parku Havraňák, který realizuje společně s Magistrátem hl. m. Prahy a MČ Praha-Čakovice. Mezi Toužimskou a Zamašskou ulicí přibude kilometr stezky na cyklotrase A294. Praha 14 dokončí cyklotrasu A8 u Českobrodské ulice (napojení do Jiráskovy čtvrti a podjezdu Průmyslové ulice) a MČ Praha 22 nechá postavit cyklostezku z Uhříněvsi do Měcholup.   

Investice do cyklodopravy se průběžně řeší i v rámci dalších investičních akcí. Letos tak například v rámci další etapy rekonstrukce Hartigovy na Žižkově nebo v rámci rekonstrukce třídy Dukelských hrdinů vzniknou cyklopruhy. S novými přejezdy pro cyklisty pak počítá rozsáhlá rekonstrukce křižovatky Sokolovská – Českomoravská na Praze 9. Na budovaném Dvoreckém mostě pak budou oddělené cyklopásy.  

„Pokračovat budeme v projekční přípravě nadřazených cyklotras, ale i dalších klíčových propojení. Těmi jsou například cyklotrasa A1 mezi mostem Legií a výtoňským železničním mostem, Vršovická drážní promenáda (A3), cyklotrasa A4 podél Severojižní magistrály, drážní stezka podél trati z Prahy do Kladna (A6), cyklostezka podél připravované vysokorychlostní trati Praha – Brno (A8), cyklotrasa navazující na dosud slepě končící stezku „staré spojení“ mezi Krejcárkem, Balabenkou a Vysočanským nádražím (A9) či propojení Horních Počernic a Vinoře (A50),“ řekla Bára Soukupová, předsedkyně Komise Rady hl. m. Prahy pro cyklistickou dopravu a doplňuje.

 


Autor: ČTK

Na Žižkově srazila tramvaj muže, přebíhal přes koleje

Včera ve 21:06

V pondělí krátce před třináctou hodinou v Seifertově ulici poblíž fotbalového stadionu klubu Viktoria Žižkov došlo k dopravní nehodě. Zhruba šedesátiletý muž přebíhal přes koleje a srazila ho tramvaj. Podle záchranářů utrpěl úraz hlavy a další poranění.

Vlak usmrtil ženu, nehoda zkomplikovala provoz příměstských i dálkových spojů

Včera v 09:36

V Roztokách u Prahy v pondělí po půl šesté ráno srazil vlak ženu, ta nehodu nepřežila. Provoz na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou byl přerušený do 8:20 hodin, informovaly České dráhy. Policisté se případem zabývají a zjišťují totožnost usmrcené ženy. Kvůli mimořádné události bylo zrušeno...

Vedení Prahy 1 jmenovalo ředitelky školek a školních jídelen

26. května 2024 v 08:00

Na 18. zasedání Rady městské části Praha 1 byly tento týden znovujmenovány dvě ředitelky mateřských škol a dvě ředitelky školních jídelen. Praha 1 o tom informovala na svém webu.

Střet vlaku s lokomotivou u hlavního nádraží způsobil velkou škodu

24. května 2024 ve 22:43

Škodu za více než 100 milionů korun v pátek dopoledne střet osobního vlaku s posunovací lokomotivou na pražském hlavním nádraží. Záchranáři ošetřili tři lidi, kteří utrpěli šok a odřeniny. Podle původních odhadů měla být materiální škoda výrazně nižší, mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal ale...

Další články
Nahoru