Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vondroušová cenu Laureus nezískala, hlavní trofeje mají Djokovič a Bonmatíová

Novak Djokovič s manželkou Jelenou na vyhlášení cen Laureus. foto: Reuters

Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová cenu Laureus nezískala, za comeback roku byla oceněna gymnastka Simone Bilesová. Hlavní ceny při vyhlášení „sportovních Oscarů“ v Madridu dostali tenista Novak Djokovič a fotbalistka Aitana Bonmatíová.
  21:53

Vondroušová byla jednou z šesti nominovaných na ocenění pro návrat roku díky loňskému triumfu ve Wimbledonu, který ovládla jako první nenasazená tenistka v takzvané open éře. Sokolovská rodačka vyhrála nejslavnější turnaj světa po letech zdravotních potíží - rok předtím se například Wimbledonu nezúčastnila kvůli zranění zápěstí, jež ji vyřadilo ze hry na šest měsíců.

Bilesová obdržela už čtvrtou cenu Laureus po třech trofejích pro nejlepší sportovkyni roku. Slavná Američanka se loni vrátila k soutěžím po dvouleté pauze a na mistrovství světa vybojovala čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Djokovič dostal od bývalé hvězdy amerického fotbalu Toma Bradyho pátou cenu Laureus pro nejlepšího sportovce roku. Srbský tenista loni postoupil do finále všech čtyř grandslamových turnajů a na Australian Open, Roland Garros a US Open triumfoval. Ziskem 24 grandslamových titulů ve dvouhře vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

Nejlepší sportovkyně roku Bonmatíová byla hvězdou španělského týmu, jenž loni poprvé vyhrál mistrovství světa. Záložnice Barcelony byla vyhlášena nejlepší hráčkou šampionátu a ovládla také ankety FIFA The Best a Zlatý míč.

Právě španělské fotbalistky byly jako první ženský celek vyhlášeny nejlepším týmem roku. Jako první fotbalista získal cenu Laureus za průlom roku anglický záložník Realu Madrid Jude Bellingham.

Sportovce na ceny Laureus nominují zástupci světových médií, vítěze poté vybírají členové Akademie Laureus. Ceny se udělují od roku 2000.

Autor: