Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Rozchod Babišových: Co bude s „rodinným“ holdingem?

Autor: amb - 
23. dubna 2024
05:00

Holding Agrofert patří mezi největší české zaměstnavatele. A důležitou roli v něm hraje Monika Babišová, která zastupuje rodinu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ve svěřenských fondech. Jenže, když teď pár oznámil rozchod, je otázkou, co bude s koncernem.

Babišová má zásadní postavení ve dvou svěřenských fondech s trochu krkolomnými názvy AB private trust I a AB private trust II. Do těch Babiš zaparkoval před zhruba sedmi lety svůj majetek včetně Agrofertu poté, co prošla novela zákona o střetu zájmů.

Expremiér tehdy Moniku ustanovil tzv. rodinným protektorem. Ten má v radě protektorů – hlavním kontrolním orgánem fondů – právo veta. Právě na zásadní roli Moniky Babišové coby rodinného protektora upozornili evropští auditoři, kteří došli k závěru, že Babiš byl coby premiér ve střetu zájmů.

Může ji odvolat

Babiš si ale Agrofert pojistil. Coby zakladatel a obmyšlený obou fondů může podle stanov Moniku z funkce rodinného protektora kdykoliv odvolat a nahradit ji kýmkoliv jiným. Zda se tak stalo, či Babišová stále figuruje v radě protektorů, není jisté. Ve státní evidenci jsou poslední dokumenty z roku 2018 a Babiš do uzávěrky tohoto vydání Blesku neodpověděl.

Samotný holding pak žádné změny neočekává. „Agrofert je řízen profesionálním managementem a vlastněn svěřenskými fondy. To stále platí. Nepředpokládáme tedy žádný dopad na naše zaměstnance, zákazníky a obchodní partnery,“ odpověděl Blesku tiskový mluvčí koncernu Pavel Heřmanský. Správci fondů jsou pak předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša (70) a člen představenstva Alexej Bílek (69). Babišová je rovněž podle obchodního rejstříku členkou správní rady Nadace Agrofert, které Babiš předsedá.

O pár miliard méně

Andrej Babiš je nyní sedmým nejbohatším Čechem. Má přes 80 miliard korun, příjmy mu nepřímo plynou mimo jiné z koncernu Agrofert. V žebříčku časopisu Forbes se však propadl, hodnota jeho majetku poklesla o více než 14 miliard korun.

Agrofert v České republice zaměstnává přes dvacet tisíc lidí. Firma se sama prezentuje jako největší koncern českého a slovenského potravinářství a zemědělství. Významnou roli má také v chemickém průmyslu nebo lesnictví.

Kromě holdingu Agrofert je ale ve svěřenských fondech zaparkovaná také firma SynBiol. Pod tu spadá společnost Imoba. A ta spravuje podniky a provozy, jako je farma Čapí hnízdo, luxusní průhonická restaurace Paloma i podnik Sokolovna tamtéž. A také luxusní benzinovou stanici s restaurací Pumpa, kde jinde než u Průhonic. Vedle toho ale Imoba také spravuje reality k pronájmu i prodeji.

Video  Manželé Babišovi oznámili rozchod. Byli spolu 30 let.  - archiv Blesku
Video se připravuje ...

JaNat ( 24. dubna 2024 10:20 )

Jednou? Uf, xiiomo, otevři oči. Chlastal i v pracovní době.

Gemino Gemello ( 23. dubna 2024 23:44 )

Světlana Hladíková ( 23. dubna 2024 23:28 )

👍

Světlana Hladíková ( 23. dubna 2024 23:28 )

😁

Světlana Hladíková ( 23. dubna 2024 23:27 )

😕 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa