The Capitals: Němečtí konzervativci chtějí zakázat dovoz ruských potravin

© Canva

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


BERLÍN

Němečtí konzervativci chtějí zakázat dovoz ruských potravin. Německá konzervativní dvojice CDU/CSU v Bundestagu prosazuje úplný zákaz veškerého dovozu zemědělských produktů a potravin z Ruska a Běloruska.

Rusko financuje svou válku proti Ukrajině vývozem zemědělských a potravinářských produktů, řekl agentuře dpa zemědělský expert CDU Albert Stegemann. „Tomu je třeba zabránit. Vyšší cla na ruské obilí nestačí,“ zdůraznil.

CDU, která podle ntv v průzkumech aktuálně dosahuje na 31 % podpory, má stále větší ambice vládnout a přibližuje se vládnoucí trojkoalici sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálů (FDP), která má dohromady 33 %. Tento trend přiměl lídra CDU Friedricha Merze, aby v posledních týdnech několikrát vyzval k předčasným volbám.

Návrhem zákazu dovozu zemědělských komodit CDU kombinuje dvě své volební priority.

Na jedné straně zákaz dovozu odráží tvrdý postoj k Rusku, neboť strana tvrdí, že konkurenční SPD byla v minulosti příliš vstřícná vůči Putinovi a neudělala dost pro podporu Ukrajiny.

Prioritou CDU je zároveň podpora pro zemědělský sektor, který je v Německu horkým tématem, zejména po nedávné celoevropské vlně protestů. (Kjeld Neubert | Euractiv.de)


ŘÍM

Opoziční podvod na voličích? Italská opoziční středolevicová Demokratická strana (PD) se ocitla pod palbou kritiky poté, co její lídryně Elly Schlein oznámila svou kandidaturu v červnových volbách do Evropského parlamentu, přestože předtím prohlásila, že nemá v úmyslu ucházet se o europoslanecké křeslo. Její jméno má přilákat dalších 1,5 % voličů, dá se ale čekat, že v případě výhry Schlein v Bruselu stejně neusedne a zůstane na národní úrovni. (Alessia Peretti | Euractiv.it)


VARŠAVA | BUDAPEŠŤ

Polsko-maďarské duo plánuje zvětšit svůj vliv v novém europarlamentu. Maďarský premiér Viktor Orbán a bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki, členové pravicového „národně-konzervativního“ tábora, plánují přeskupení sil v Evropském parlamentu ve snaze získat dostatečný vliv v příštím volebním období. Svou roli by v tomto ohledu mohla hrát také Francouzka Marine Le Pen či italská premiérka Giorga Meloni. (Max Griera | Euractiv.com)


BUKUREŠŤ

Rumunsko a Turecko spojí síly kvůli minám v moři. Rumunští zákonodárci v pondělí schválili návrh prezidenta Klause Iohannise, aby se země zapojila do turecké iniciativy na vyčištění Černého moře od min. V důsledku ruské agrese na Ukrajině se zvýšila hrozba plovoucích min položených oběma státy, což má vliv na bezpečnost lodní dopravy a obyvatel, jak „dokazují četné incidenty v Černém moři v blízkosti rumunských hranic“, napsal prezident. (Catalina Mihai, Sebastian Rotaru | Euractiv.ro)


EVROPA

Vysoká hra Patriotů. Členské státy EU jsou stále více pod tlakem, aby Ukrajině rychle poskytly vyspělé systémy protivzdušné obrany, které nutně potřebuje. Celé to však vázne na neochotě vzdát se techniky, která je důležitá pro vlastní obranu unijních zemí. Více zde.


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář