Největší výzvou je pro nás vzdělávat lidi, že bio není fake | Lovime.bio

Největší výzvou je pro nás vzdělávat lidi, že bio není fake

Rozhovor s Markem Pohořalou z Dobro-družného statku

Manželé Pohořalovi pocházejí původně z Prahy, ale vždy je to táhlo na venkov. Díky několikaleté praxi na mnoha farmách v zahraničí měli možnost si hospodaření sami vyzkoušet, a zároveň si i udělat realistickou představu o udržitelnosti tohoto životního stylu. Po několika letech strávených na ekologických farmách po celém světě se rozhodli usadit se zpět v České republice a věnovat se dál udržitelnému zemědělství s respektem k půdě a tradicím. Své vize nyní realizují v podobě Dobro-družného statku, který najdete v obci Stupešice na Znojemsku.

 

Jakým výzvám čelí vaše farma v současné době a co vám naopak dělá radost?

V současné době na začátku sezony nevíme o vážnějších výzvách. Jedná se spíše jen o technické drobnosti, ale jinak prozatím vše plyne, jak má. Radost nám dělá počasí, doufáme, že už nedojde k významnějším výkyvům. Povedlo se nám zrealizovat nový fóliovník a závlahy. Na začátku sezony jsme zatím pozitivně naladěni.

Jaké novinky připravujete na tuto sezonu?

Základní informace o nás a o tom, co děláme máme na našem webu. Aktuální program našich akcí pak zájemci najdou na našich sociálních sítích (Instagram a Facebook).

Od letošního roku, nabízíme nově možnost uspořádat u nás různé eventy. Konaly se zde již první svatby, koncerty a jiné akce. Navázali jsme také na zážitkové pop-up večeře, s nimiž jsme začali vloni. Zveme k nám na farmu profesionální kuchaře, kteří tu pak vaří z našich produktů. V tuto chvíli máme na letošek naplánované už tři, z toho jedna zaměřená na vepřové maso a chřest je již vyprodaná.

Naší prioritou je ale snaha o stabilizaci naší nabídky a zároveň být co nejlepší v tom, co děláme.

Kde si od vás zájemci mohou nakoupit a co je vaší specialitou?

Naše specialita je už zmíněný chřest. Jsme jediná KPZ v České republice, která ve své nabídce má zelený chřest, na který se specializujeme. Zkušenost s jeho pěstováním jsme získali v Dánsku a v současnosti jsme zhruba na polovině do budoucna plánované produkce. Té chceme dosáhnout do dvou let. Pěstování chřestu nás baví a je to pro nás srdcová záležitost.

Skoro všechnu zeleninu prodáváme formou KPZ (komunitou podporované zemědělství). Na trhy nejezdíme. Další možností je pak prodej ze dvora přímo u nás na farmě.

V rámci komunitou podporovaného zemědělství každoročně nabízíme 40 podílů. Do KPZ se k nám lidé musí přihlásit na začátku sezony, nejpozději do konce dubna. Pro letošní rok už máme kapacitu téměř naplněnou. Výdej KPZ bedýnek probíhá zhruba od poloviny května do poloviny listopadu na odběrných místech ve Znojmě a v Brně.

V čem vidíte hlavní přínos vašeho zapojení do projektu Živý region?

Díky projektu Živý region jsme se seznámili se spoustou lidí a iniciativ.  Můžeme tak lépe sdílet své zkušenosti ať už pozitivní, nebo negativní, navzájem se inspirovat a propojovat.

Jak obtížné je v České republice začít s ekofarmařením a bio produkcí?

U nás je to samozřejmě složitější než v zahraničí. Často tu narážíme na nedůvěru k označení bio. Lidé si myslí, že jde o nějaký podvod. Je to určitě běh na delší trať. Musíme veřejnost vzdělávat, ne jenom jí prodávat zeleninu. V tom vidíme i my naše poslání.

Domnívám se, že bude potřeba ještě alespoň 10 let, než si lidé uvědomí, že to, co jí, je pro ně opravdu zásadní. A že jíst bio dává smysl. Však ono to i chutná jinak. Ale není to jen o té chuti.

To je vlastně tou skutečně největší výzvou pro nás, vzdělávat lidi a vysvětlovat jim neustále, co děláme, proč to děláme. Že to není jen o tom jídle, ale i o vztahu ke krajině, k přírodě a k našemu okolí.

 

Rozhovor připravila Klára Hrdá na podporu ekologického zemědělství v Živém regionu Podbrněnsko, který podpořilo Norsko prostřednictvím Norských fondů. 

 

Více o Živém regionu Podbrněnsko

Webové stránky a Facebook Dobro-družného statku

Video z Dobro-družného statku