Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

Pavel Zítko vystoupil 22. listopadu 2022 na tiskové konferenci. foto: Profimedia.cz

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu. Policejní mluvčí Eliška Kubíčková pátrání pro iDNES.cz potvrdila. Hledaný Zítko se totiž minulý týden nedostavil k soudu v Chomutově, kde se má zpovídat z šíření poplašné zprávy.
  15:57aktualizováno  16:34

Policie k pátrání po Zítkovi doplnila, že není nebezpečný ani ozbrojen. „Na základě zaslaného podkladu pro pátrání od Okresního soudu v Chomutově, bylo po muži vyhlášeno celostátní pátrání,“ upřesnila pro iDNES.cz policejní mluvčí Kubíčková.

Zítko v minulém týdnu nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout kvůli šíření poplašné zprávy. Jednání tak bylo po několika minutách ukončeno a odročeno na 24. května. Soud kvůli kauze přijal mimořádná opatření. V jednací síni se Zítkovi přívrženci hádali se soudkyní.

Policie pátrá po Pavlu Zítkovi.

Soudkyně se nechala slyšet, že pokud Zítko nepřijde příště, nechá ho předvést policií. Žalobce v této kauze Zítka viní ze šíření poplašné zprávy.

19. dubna 2024

Obžalobu si odmítl převzít

Třeba v roce 2021 ve vysílání na sociální síti mimo jiné tvrdil, že vakcíny proti covidu způsobují houstnutí krve, která teče v žilách pomaleji, u těhotných žen to vede k potratům, u dětí nedochází k vyvinutí mozku, degenerují a trvale jim pak klesá IQ.

Obžalobu se soudu Zítkovi nepodařilo v termínu doručit. Odmítl si ji převzít i na policii, kam byl kvůli tomu předvolán. Její část ale sám zveřejnil na sociální síti.

Pavel Zítko patří k předním tuzemských dezinformátorům a šiřitelům hoaxů. V roce 2023 se neúspěšně pokusil kandidovat na prezidenta. Před časem vybíral od podporovatelů peníze na údajnou pomoc pro tehdy uprchlého Tomáše Čermáka, odsouzeného za podněcování k teroristickému činu. Jenže peníze Zítko utrácel pro svoji potřebu.

Loni v květnu nechala soudkyně vyvést Zítka z jednací síně:

Loni v říjnu Zítka police zadržela v průběhu silniční kontroly kvůli překročení rychlosti. Hlídka na místě zjistila, že je na Zítka vydán zatykač, a byla nucena použít donucovací prostředky. Zítko na ně přes zavřené dveře totiž křičel, že je občanem v odporu a odmítal vystoupit. Policisté mu tak při zadržení vysklili dveře a vytáhli ho ven z auta.

Kromě aktuální žaloby je Zítko také vyšetřován kvůli podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry.

Zítko na sebe v minulosti také upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným.

10. října 2023

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!