Pogačara čeká hodně náročné léto, kdy se poprvé v životě pokusí o double Giro-Tour. K tomu bude potřebovat co nejlepší tým pomocníků, ale zdá se, že všechny superdomestiky celek UAE Emirates šetří až na Tour de France. V původní předběžné sestavě byl také Jay Vine, jeden z nejlepších vrchařů světa, jenže se zranil na Okolo Baskicka a byl nahrazen Vegardem Stakem Laengenem, zkušeným domestikem, ale rozhodně ne ryzím vrchařem. 

Pravými vrchaři (samozřejmě kromě Pogačar) jsou pouze Rafal Majka a Felix Großschartner. Oba jsou odhodlanými pomocníky a nemají žádné vlastní ambice v celkovém pořadí. Budou však do nejvyšších hor a nejtěžších etap stačit? Vzhledem k tomu, že Pogačar by na Giru neměl mít moc opravdových soupeřů, nejspíš ano.

20240421LBL0070-A.S.O._Gaetan_Flamme.jpg

Na rovinách i v menších stoupáních jsou hodně platní Mikkel Bjerg, Domen Novak a už zmíněný Laengen. Bjerg doprovázel Pogačara na posledních třech Tour de France a byl ve skvělé formě na dlážděných klasikách (4. na Kolem Flander). Laengen jel s Pogačarem všechny čtyři Tour a ve 35 letech bude jedním ze dvou nejzkušenějších na startu Gira. Novak zazářil skvělým výkonem na Lutych-Bastogne-Lutych a v kopcích bude hodně potřeba.

Rui Oliveira a sprinter Sebastian Molano by měli pomáhat především na rovině. Kolumbijec Molano bude mít také možnost pouštět se do hromadných dojezdů, ale konkurence na Giru bude tvrdá, závodit budou velké hvězdy Tim Merlier, Olav Kooij, Jonathan Milan, Fabio Jakobsen a další. Hlavním úkolem Molana bude chránit Pogačara v hektických momentech.

Tým pro Giro se s týmem na Tour nedá srovnat

Na Tour de France bude sestava UAE Emirates naopak hvězdami přeplněná, protože kromě Pogačara se do Francie chystají Adam Yates, Juan Ayuso a Joao Almeida, tedy závodníci s osobními ambicemi, kteří se budou snažit udržet v průběžném pořadí na předních příčkách, kdyby se Pogačarovi po Giru už nedařilo. A dále se počítá s Pavlem Sivakovem, Timem Wellensem, Nilsem Polittem a Marcem Solerem. na papíře vypadá sestava pro Tour mnohem lépe, ale možná to dopadne dramatickým soubojem o roli lídra.   

20240421LBL0043-A.S.O._Gaetan_Flamme.jpg

Pogačar je nepochybně největším favoritem 107. ročníku Giro d'Italia a bude zajímavé sledovat, jak k závodu přistoupí. Už první etapa s cílem v Turíně se totiž jede v kopcích a slovinský mistr bude favoritem. Pokud vyhraje, oblékne si růžový trikot a ten by teoreticky mohl udržet až do Říma. To se naposledy stalo v roce 1990, kdy Giro vedl po celou dobu Gianni Bugno. Pogačarovi však jde o něco jiného, potřebuje si zachovat dostatek energie i na Tour de France.

„Doufám, že jsem v dobré formě,“ řekl Pogačar skromně po vítězství na Lutych-Bastogne-Lutych. „Ale myslím, že můžu být ještě o něco lepší. Ale ne o moc. Není to o síle, ale o jiných věcech. Jednodenní závody jsou úplně jiné než třítýdenní etapové závody. Je to úplně něco jiného a samozřejmě mám v hlavě i Tour de France.“

Předpokládaná sestava UAE Emirates pro Giro d'Italia:

Tadej Pogačar

Rafal Majka

Felix Großschartner

Mikkel Bjerg

Rui Oliveira

Domen Novak 

Vegard Stake Laengen

Sebastián Molano