Tank, který Rusům nedá spát opět v akci. M2 Bradley se účastní záchranné operace

Na sociálních sítích se objevily nové záběry. Je na něm vidět ukrajinské bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley, které se účastní záchranné operace. Připomínáme vlastnosti a schopnosti těchto jednotek, které se počítají mezi nejlepší techniku, kterou ukrajinská armáda disponuje.

Nejen ukrajinští vojáci, ale i analytici a váleční experti se o vozidlech M2 Bradley opakovaně vyjadřovali velmi pochvalně. Nechyběly fotografie a záznamy potvrzující velmi vysokou odolnost těchto vozidel, která již nejednou zachránila životy ukrajinských vojáků. Opět se můžeme setkat s tímto typem situace.

Rusům naopak tyto tanky nedají spát. Za každý zničený kus navrhli speciální odměnu a propagandisté sdíleli na sociálních sítích falešná videa jejich zničení.

M2 Bradley zaznamenaný u Avdijivky

Na záběrech z dronu je vidět, jak posádka M2 Bradley vjíždí do Ruskem kontrolované oblasti a úspěšně vyvádí z bojiště ukrajinské vojáky, kteří by bez podpory neměli šanci přežít.

M2 Bradley je jedním z nejlépe vyzbrojených bojových vozidel pěchoty. Je vybaveno ocelovým, hliníkovým a kompozitním pancířem. Je schopen poskytnout všesměrovou ochranu proti palbě těžkých kulometů a zepředu také proti střelám z 30mm automatických kanónů.

Kromě toho Ukrajinci často aplikují dodatečnou ochranu v podobě BRAT – Bradley Reactive Armour Tiles. Jedná se o reaktivní pancíř, který chrání před účinky kumulativních střel používaných například v běžných granátometech RPG-7, píše server Military.

Neobvyklé pro tuto třídu techniky jsou také útočné schopnosti. Vozidlo M2 Bradley je vybaveno automatickým kanónem M242 Bushmaster ráže 25 mm se systémem dvojitého podávání. Poskytuje rychlost střelby až 200 ran/min a účinný dostřel až přibližně 2 km. Kromě něj má osádka M2 Bradley k dispozici kulomet ráže 7,62 mm a odpalovací zařízení protitankových střel TOW.

Ve střetech se starší postsovětskou technikou M2 Bradley opakovaně prokázal svou sílu. Ukrajinská armáda pomocí tohoto vozidla likvidovala nejen jednotlivé ruské transportéry, ale dokonce i kolony složené z několika transportérů. Široké publicity se dostalo také vítěznému střetu s ruským tankem T-90M Proriv.

Další vozidla Bradley pro Ukrajinu

V rámci podpory ze strany USA bylo na Ukrajinu do konce roku 2023 dodáno přibližně 200 vozidel M2 Bradley. Dne 20. dubna 2024 skončila v americkém Kongresu několikaměsíční blokáda nových balíčků pomoci pro Ukrajinu. Mezi podporou, která se v blízké budoucnosti přesune na frontu, budou další bojová vozidla pěchoty M2 Bradley.

Zdroj: redakce, military.com, Wikipedia