Hlavní obsah

Podporujeme Ukrajinu, ale nejsme ve válce s Ruskem. Scholz taurusy opět nedá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani obsah nejnovějšího amerického balíčku pro Ukrajinu, jehož součástí jsou střely ATACMS s doletem 300 kilometrů, nepřesvědčil německého kancléře Olafa Scholze, aby změnil názor a poslal Ukrajincům střely s plochou dráhou letu Taurus.

Foto: Saab

JAS-39 Gripen ozbrojený dvěma střelami s plochou dráhou letu KEPD 350 Taurus

Článek

„Tyto zbraně by zvýšily riziko zavlečení Německa do války, protože by to znamenalo zapojení německých vojáků do kontroly cílů,“ trval na svém Scholz podle serveru n-tv.de.

„Podporujeme Ukrajinu, zároveň ale nejsme ve válce s Ruskem,“ reagoval ve středu Scholz na dotaz na tiskové konferenci, zda už konečně nastal čas střely s plochou dráhou letu Ukrajině poskytnout.

Taurusy, o které mají Ukrajinci velký zájem, mají dostřel až 500 kilometrů, připomněl n-tv.de.

Taurus není pro Ukrajinu rozhodující. Scholz znovu vysvětloval proč střely zemi nedodá

Válka na Ukrajině

Spolkový sněm sice už v únoru schválil dodávky zbraní dlouhého doletu na Ukrajinu, taurusy však z návrhu příslušného zákona vypadly, což Scholzovi umožňuje dodávky těchto střel s plochou dráhou letu zemi bránící se ruské invazi odmítat.

„Německo poskytuje Ukrajině po USA druhou největší zbrojní pomoc včetně protileteckých systémů Patriot či Iris-T,“ řekl kancléř. Zároveň vyzval další státy, které by systémy Patriot mohly Ukrajině dodat, aby tak učinily.

Foto: Profimedia.cz

Střela KEPD 350 Taurus v přepravním boxu

Od začátku ruské invaze dostala Ukrajina mimo jiné tři baterie systémů Patriot od Německa, Nizozemska a USA, 12 systémů Iris-T od Německa a 12 komplexů NASAMS od USA.

Podle řeckého serveru Pronews se Atény chystají předat Kyjevu jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, která je schopna sestřelovat i balistické rakety.

Raketa KEPD 350 Taurus

Střela s plochou dráhou letu KEPD 350 od německé firmy Taurus Systems patří k nejpřesnějším ve své kategorii.

Je určena k ničení cílů, jako jsou radarové stanice, letecké základny, nejrůznější komunikační centra, muniční sklady či most.

Vyznačuje se vysokou mírou přesnosti, která je zaručena i za špatných povětrnostních podmínek a při snížené viditelnosti, na vzdálenost 500 kilometrů.

Bojová hlavice Mephisto, jíž jsou střely Taurus vybaveny, je navržena tak, aby efektivně pronikla k vybraným cílům, a v kombinaci s programovatelným zapalovačem je možné ji nechat vybuchnout až v kýženém patře nebo části ostřelované budovy.

Střela je schopna projít až šesti metry betonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám