Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Sklad společnosti Amazon refrina / Shutterstock.com

Zákazník si z regálu vybere zboží, které rovnou vloží do tašky a nakonec zaplatí při východu z obchodu bez nutnosti jakéhokoli skenování. Amazon ve Spojených státech provozuje téměř třicet obchodů vybavených inovativní technologií známou jako Just Walk Out, což v překladu znamená „Prostě odejděte“. Technologie dokáže rozpoznat, co zákazníci odebrali z regálu. Avšak tato zdánlivě revoluční technologie není tak převratná, jak firma tvrdí. Namísto využití umělé inteligence, na které se mělo fungování obchodů zakládat, byl provoz zajišťován zaměstnanci z Indie.

Přečtěte si také

Když vytopíte sousedy, musíte jednat rychle! Jinak hrozí, že si škodu odstraní sám a po vás bude vymáhat úhradu nákladů

Nakupte a prostě odejděte!

Technologický gigant spustil svou dodavatelskou službu Amazon Fresh v roce 2007. O deset let později, v roce 2017, otevřel první prodejnu, která představila revoluční technologii Just Walk Out. Tato inovace představovala zásadní obrat v tom, jak nakupujeme potraviny, protože umožnila zákazníkům opustit obchod bez nutnosti stát u pokladen ve frontách.

Jak to má fungovat?

Zákazníci po příchodu do obchodu jednoduše naskenují QR kód, který slouží pro jejich identifikaci, a mohou ihned začít nakupovat. Stačí vybrat zboží z regálu, vložit jej do tašky a následně obchod opustit bez dalšího odbavení. Technologie, která to umožňuje, zahrnuje kamery a senzory rozmístěné po celé prodejně, díky kterým je možné sledovat, které předměty byly zákazníkem vzaty. Po odchodu z obchodu systém automaticky vyhodnotí nákup a vystaví a zašle účet zákazníkovi.

Tato inovační metoda je důkazem pokroku v oblasti rozpoznávání objektů, přičemž společnosti jako Amazon popisují tuto technologii jako spojení pokročilých senzorů, algoritmů strojového učení a generativní umělé inteligence.

Revoluce v nakupování se nekoná

Jak odhalil americký technologický magazín The Information, skutečnost za fungováním obchodů Amazon byla zcela odlišná od původních představ. Provoz těchto prodejen byl ve skutečnosti podpořen tisícovkou lidí v Indii, kteří měli za úkol sledovat videozáznamy a správně identifikovat produkty, které si zákazníci vybrali. V podstatě Amazon neodstranil pokladní z obchodů, ale pouze přesunul jejich role mimo fyzické prodejní plochy.

Změní Amazon technologii?

Na obhajobu své technologie společnost Amazon trvá na tom, že její indičtí pracovníci mají za úkol pouze tagovat videa, která jsou poté využívána pro trénink algoritmů umělé inteligence k rozpoznávání objektů. Sarmishta Rameshová, mluvčí společnosti Amazon, v rozhovoru pro Daily Mail zdůraznila, že kategorizace videí je klíčová pro nepřetržitý rozvoj základního modelu umělé inteligence, který je základem technologie Just Walk Out.

Rameshová také uvedla, že jejich tým může dodatečně kontrolovat jen omezený počet transakcí, u kterých technologie neumí s absolutní přesností určit, zda byl nákup správně přiřazen k danému zákazníkovi.

Zákazníci budou skenovat zboží

V souvislosti s tímto tématem, magazín The Information uvedl, že Amazon se s odstupem času odchýlil od používání technologie Just Walk Out. Tony Hoggett, viceprezident Amazonu pro globální obchod s potravinami, prohlásil, že obchody se v budoucnu zaměří na nově vyvinutou funkci Dash Carts. Tato technologie umožní zákazníkům samostatné skenování zboží, což by mělo zjednodušit a zrychlit jejich nákupní proces.

Muž otevírá skleněné dveře obchodu Amazon Go se sloganem Just Walk Out. Everett, USA – 25. března 2024 Summer_Wind / Shutterstock

Zákazníci si stěžovali

Podle informací zveřejněných na webu Daily Mail někteří zákazníci vyjádřili nespokojenost s revoluční službou Amazonu kvůli nedostatečně označenému zboží a zpožděním v doručování účtenek, které mohly přijít až několik hodin po návštěvě obchodu. Další obavy zákazníků se týkaly potenciálního zneužití biometrických dat. Přesto zástupce Amazonu ujistil veřejnost, že společnost tyto údaje nesbírá ani nevyužívá.

Kde zůstane Just Walk Out?

Amazon rovněž oznámil změnu strategie, která se dotkne 27 ze 44 poboček Amazon Fresh po celých Spojených státech. Společnost navíc otevřela první prodejnu s technologií Just Walk Out i v Londýně a plánuje tuto technologii nadále využívat ve Velké Británii stejně jako v samoobslužných prodejnách Amazon Go.

Zdroj: Theinformation, Dailymail