Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Eurolídr AfD po průšvihu s ruským webem a špionským asistentem: Jedničkou zůstává

Autor: ČTK, mav - 
24. dubna 2024
20:04

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění jeho asistenta ze špionáže pro Čínu povede tuto pravicově populistickou stranu do červnových voleb do Evropského parlamentu. Sobotního zahájení kampaně se ale nezúčastní. Státní zastupitelství však pro možné úplatky z Ruska a Číny vyšetřuje i samotného Kraha. Ten též řekl, že svého asistenta ještě dnes propustí. Asistenta zadržela v pondělí německá policie. Muž, který je německým občanem čínského původu, čelí obviněním ze špionáže pro Peking.

„Jsem a zůstávám jedničkou kandidátky AfD pro eurovolby,“ řekl Krah, který dnes ráno kauzu osobně vysvětloval spolupředsedům AfD Alici Weidelové a Tinu Chrupallovi. Poznamenal, že na postu lídra kandidátky nic nemění ani to, že se v sobotu v Donaueschingenu nezúčastní oficiálního spuštění stranické předvolební kampaně.

Krah obvinění, kterým čelí jeho asistent, označil za vážná. „Ještě dnes dotyčného spolupracovníka propustím,“ řekl o asistentovi, kterého soud v úterý poslal do vyšetřovací vazby.

Krah rovněž řekl, že v celé kauze nevidí žádné své osobní pochybení. Uvedl, že má zájem na objasnění celého případu, který podle něj vrhá stíny na předvolební kampaň AfD. „Nyní je důležité, aby se volební kampaň opět zaměřila na evropská témata a zanechala tuto velmi nepříjemnou záležitost za sebou,“ dodal.

Spolkové státní zastupitelství v úterý uvedlo, že zadrženého asistenta podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které měl předávat informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice. Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová označila případ za velmi vážný.

Spolkové státní zastupitelství v úterý uvedlo, že zadrženého asistenta podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které měl předávat informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice. Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová označila případ za velmi vážný.

Pro Kraha je to další aféra, která mu komplikuje volební kampaň. Spolu se spolkovým poslancem AfD Petrem Bystroněm, který je dvojkou na eurokandidátce, čelí podezřením, že dostávali peníze od proruské sítě.

Tuto kauzu odstartovaly články českého Deníku N a německého magazínu Der Spiegel, které se odvolávaly na zdroje v tajných službách. Krah a Bystroň přijímání úplatků odmítají. AfD se za dvojici postavila a zdůraznila, že zatím nebyly zveřejněny žádné důkazy, které by podezření potvrzovaly.

Vrchní státní zastupitelství v Drážďanech podle deníku Die Welt zahájilo v souvislosti s Krahem dvě takzvaná předběžná vyšetřovací řízení, která se týkají možných plateb z Ruska a Číny. Předběžné vyšetřovací řízení neznamená, že by Krah byl podezřelý, ale slouží k prověření toho, zda nějaké důvodné podezření vůbec může existovat.

„Předběžná šetření slouží k ověření, zda vůbec existuje prvotní podezření. Stále se tedy pohybujeme v oblasti domněnek a insinuací,“ reagoval Krah na Twitteru.

Podobné předběžné vyšetřovací řízení zahájilo také státní zastupitelství v Mnichově k Bystroňově kauze. Zastupitelství k tomu tehdy uvedlo, že reaguje na zprávy v médiích.

V Donaueschingenu v Bádensku-Württembersku nebude v sobotu přítomen vedle Kraha ani Bystroň. Ten dnes ČTK sdělil, že o víkendu bude na volební akci v Severním Porýní-Vestfálsku a že ve volební kampani pokračuje. Do začátku června má v Bavorsku, na které se soustředí, naplánovány dvě desítky mítinků.

Uživatel_5413502 ( 24. dubna 2024 21:50 )

Hon na čarodějnice. Jak nejlépe někoho zdiskreditovat? Obvinit ze špionáže nebo znásilnění. Propaganda, nic víc než propaganda.

Zobrazit celou diskusi