Babiččin elixír z droždí pro silné a zdravé sazenice: Zachrání i ty, které zaskočil aktuální vývoj počasí

Sazenice

Babiččin elixír z droždí pro silné a zdravé sazenice: Zachrání i ty, které zaskočil aktuální vývoj počasí. Tahle univerzální směs kvasnic, cukru a vody nabízí slibnou cestu ke zvýšení vitality mladých rostlin. Je totiž ověřená časem. A to se může právě teď, kdy nevyzpytatelné počasí mladým sazenicím škodí, opravdu hodit.

Proč právě droždí

Kvasnice jsou zásobárnou živin, obzvláště bohatou na dusík, který je pro růst rostlin nezbytný. Ovšem zapomínat nesmíme ani na přítomné vitamíny skupiny B, které pomáhají při optimalizaci metabolismu rostlin a také při snižování stresu. A hodit se vašim rostlinkám budou i přítomné růstové hormony.

Sazenice

Foto: Pixabay

Jak připravit kvasnicový elixír pro sazenice

Příprava tohoto účinného hnojiva je jednoduchá. Vyžaduje totiž pouze několik běžných ingrediencí a minimální čas na přípravu.

  • 1 lžička čerstvého droždí
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 litr teplé vody

Rozpusťte cukr a droždí v teplé vodě, aby se droždí aktivovalo. Směs nechte kvasit na teplém místě 24 až 48 hodin, dokud nezpění a nezačne bublat. To znamená, že probíhá kvašení a do roztoku se začínají uvolňovat cenné živiny. Nakonec hnojivo přeceďte a zřeďte ho vodou v poměru 1:10.

Sazenice zalévejte tímto roztokem každé dva týdny. Tato pravidelná aplikace jim dodává stálý přísun živin a podporuje jejich trvalý růst. Ideální doba aplikace je brzy ráno nebo pozdě večer, protože rostliny mohou účinně přijímat živiny bez stresu z poledního horka. Vždy se ovšem vyhněte přímému kontaktu s listy – hrozil by totiž růst plísní. Já proto své sazenice zalévám konvičkou s hodně dlouhou a úzkou hubičkou. Mám tak jistotu ,že se voda nikdy nedostane tam, kam nemá.

 

Zdroj: https://zijutu.cz/domaci-hnojiva-pro-vase-sazenice-za-par-drobnych-a-bez-chemie-toto-je-8-nejlepsich/, https://www.ireceptar.cz/zahrada/hnojivo-na-sazenice-brezen-30000303.html, https://www.denik.cz/zahrada/hnojeni-kvasnicemi.html

Náhledové foto: Unsplash

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)