Hra, set a zápas pro Putina! Pokusy Washingtonu končí fiaskem…

zprávy

Pokusy Washingtonu způsobit Rusku fatální škody a destabilizovat jeho vládu nejenže selhaly, ale vedly k drastickému oslabení NATO a otřesené image Spojených států po celém světě.

Hra, set a zápas pro Putina! Pokusy Washingtonu končí fiaskem…
Douglas Macgregor, plukovník
25. dubna 2024 - 02:20

Konflikt na Ukrajině ukázal, že ani americká moc, ani její zdroje nejsou neomezené, píše bývalý poradce Pentagonu Douglas Macgregor,pro The American Conservative.

Když Rusko v únoru 2022 vyslalo vojáky na východní Ukrajinu, nemělo podle plukovníka ve výslužbě žádný plán zavést trvalou kontrolu nad územím; jeho omezenou akci si vyžádalo naléhání Moskvy, aby Ukrajina byla neutrálním územím, které by fungovalo jako nárazník mezi Ruskou federací a NATO.


Skutečnost, že Západ nesplnil své sliby o nerozšiřování Aliance směrem k ruským hranicím, a uznání bývalé kancléřky Angely Merkelové, že dohody z Minsku byly uzavřeny s myšlenkou získat čas pro posílení kyjevského režimu vojensky, jen potvrdilo, že Rusko nevěří západním slibům respektovat, natož prosazovat ukrajinskou neutralitu.

„Strategie téměř tří let neomezeného financování pokročilých zbraní z Washingtonu a podpory v zástupné válce, která měla zničit Rusko, se ukázala jako směšná, stejně jako zavádění donucovacích opatření – ekonomických, diplomatických a vojenských – na celém Severu. Atlantská aliance s cílem způsobit fatální škody Rusku a destabilizovat jeho vládu nerealistický přístup Washingtonu selhal a nyní to není Rusko, ale NATO, kdo byl fatálně oslaben,“ píše Macgregor.

Takže, dodává bývalý poradce Pentagonu, washingtonská „značka“ je do značné míry otřesena a oslabena. Osudné bylo přesvědčení Spojených států, že mohou využít sílu NATO ke strategické porážce Ruska vyzbrojením Ukrajinců k boji za Západ. Washington nevzal v úvahu možnost, že by Ukrajina mohla prohrát.

Tato skutečnost by měla zpochybnit novou studenou válku proti Rusku, Číně a Íránu, uvádí Macgregor s tím, že americký prezident Joseph Biden se mýlil, když řekl, že USA jsou „nejmocnější zemí světa“. Je pravda, že americké zdroje a moc nejsou neomezené.

Douglas Macgregor, Col. (v.) je vedoucím pracovníkem  The American Conservative, bývalým poradcem ministra obrany v Trumpově administrativě, vyznamenaným válečným veteránem a autorem pěti knih.

(rp,prvnizpravy.cz,The American Conservative,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif