E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Čekání na výsledky přijímaček. Co dělat, když dítě tuší, že se mu testy moc nepovedly

Tolik práce, nervů, stresu – a teď je po přijímačkách. Na výsledky si uchazeči počkají ještě tři týdny, do 15. května. Někteří už teď vědí, že se jim testy moc nepovedly. Jak zvládnout období, kdy už se nedá nic dělat, ale nervy pracují? Radí Tereza Tetourová, která pracuje v Centru LOCIKA a také jako školní psycholožka.

Ničemu nepomůže, když vás samotné zveřejnění výsledků položí nebo potomkovi vynadáte, říká psycholožka.Foto: Gabriela Knížková / Midjourney

Jak zvládnout v  klidu čas, kdy nevíme, jestli se dítě někam dostalo?

Ideálně se věnujte běžné každodenní rutině, snažte se z toho nedělat téma a neřešit, jak se to povedlo nebo nepovedlo. Naplánujte si společně nějaké příjemné aktivity, u kterých si (mentálně) odpočinete. Pokud dítě o přijímačkách chce mluvit, naslouchejte mu a mluvte o nich – ale zbytečně neulpívejte na tom, co bude, když to nebude dobré. Soustřeďte se na to, co můžete v tuhle chvíli ovlivnit. Můžete například probrat varianty, co uděláte, když se dítě dostane jinam, než chtělo, případně se nedostane vůbec. Pokud o to stojí, diskutujte o těchto možnostech společně.

Mnozí už si podle výsledku na internetu spočítali svoje body. Co když už víme, že to není žádná sláva a kamarádi mají víc bodů? Jak to zvládnout?

Každý z nás se pohybuje v nějaké lidské bublině. To, že kamarád má víc, neznamená, že všichni mají víc. Určitě je i spousta lidí, kteří naopak mají bodů méně. Vyhýbejte se moudrům typu „kdyby ses víc připravoval/a, mohl/a jsi mít lepší výsledek“, protože teď už to k ničemu není. Místo toho můžete sdílet nějakou situaci ze svého života, kdy jste se snažili, dali do něčeho maximum, a ono to stejně nevyšlo. Vždy bude někdo, kdo se nedostane, protože míst není dost, ale nejsou to objektivně „horší“ lidé.

Co od rodičů teď děti nejvíc potřebují?

Děti teď nejvíc ze všeho potřebují rodiče, který zůstává – alespoň navenek – v klidu, a svému dítěti je tak oporou. Opakujte, že ať to dopadne jakkoliv, jste tu pro dítě a podržíte ho. Vyslechněte ho, pokud se chce bavit a sdílet svoje pocity. Pokud nechce, netlačte zbytečně. Možná můžete sami pro sebe po večerech vymýšlet plán B pro případ nepřijetí, ale nevnucujte se. Buď na něj dojde, nebo ne. Mít v rukávu více možností uklidňuje.

Co když po zveřejnění výsledků zjistíme, že to nedopadlo?

Ošetřete nejdříve sami sebe a své emoce, abyste se vyvarovali reakcí, kterých byste mohli později litovat. Ničemu nepomůže, když vás samotné zveřejnění výsledků položí nebo potomkovi vynadáte. Pro nikoho to není lehké, každý člen rodiny do toho boje investoval: někdo čas a úsilí, někdo peníze, všichni spoustu emocí. Soustřeďte se na to, co budete dělat teď. Řekněte na rovinu, že vás ta situace štve a je vám to celé líto, ale zkuste neobviňovat dítě z toho, že se málo snažilo.

Jak mluvit o neúspěchu s páťáky a jak s deváťáky?

U páťáků hodně záleží na tom, jak k přijímačkám přistupují rodiče. To, jak budete o přijímačkách mluvit vy, se pravděpodobně přenese i na vaše děti. Můžete neúspěch přetavit v benefit – dítě už ví, do čeho jde, a má ještě jeden nebo dva pokusy. U deváťáků zkuste přijít na to, co cítí a jak o tom všem přemýšlejí. Můžete znovu nabídnout i svou životní zkušenost, kdy něco neproběhlo podle plánu, ale nakonec jste si poradili.

Foto: Centrum Locika

Jak může vypadat plán B?

V případě páťáků vlastně o tolik nejde. Pokud chcete změnu, můžete se porozhlédnout po jiné škole. I z těch nejlepších a nejvyhlášenějších odcházejí děti na víceletá gymnázia, takže jim zbydou místa pro nové šesťáky. Máte tak možnost přejít do školy, kam byste se jinak kvůli spádovosti nedostali.

U deváťáků také ještě nějaké možnosti zůstávají. „Ještě bude druhé kolo, kde školy nabídnou volná místa. Asi to nebudou vysněné obory, ale pokud to vůbec nesedne, je možné se během roku připravit na přijímačky napřesrok nebo zkusit po prváku přestoupit,“ říká kariérová poradkyně Silvie Pýchová. „Když nic přijatelného nevyjde, vymyslete, jak naložíte s volným rokem. Zvolíte jazykovou školu? Celoroční brigádu? Všechno se to do budoucna zužitkuje, hlavní je neztratit motivaci. Jde jenom o rok, během kterého dítě navíc může získat spoustu zkušeností, které třeba jiní mít nebudou.“

Další možností je studium v zahraničí, případně studium zahraniční školy online z Česka, které vyjde v podstatě na stejné peníze jako některá soukromá gymnázia v Praze. „Ještě i během května nebo června se dá zařídit studium z domova i internátní škola v Británii nebo v USA,“ říká Vanda Adlerová ze společnosti Education.cz.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s