Když vytopíte sousedy, musíte jednat rychle! Jinak hrozí, že si škodu odstraní sám a po vás bude vymáhat úhradu nákladů

Muž telefonuje a zároveň drží kbelík, do kterého kape voda ze stropu Andrey_Popov / Shutterstock.com

Noční můra všech, kteří vlastní nemovitost nebo mají pronajatý byt. V panelových či bytových domech se bohužel čas od času stane, že někdo sousedovi omylem vytopí byt. Někdy stačí přátelská dohoda a gesto, ale ve většině případů omluva nestačí. Co v takových nešťastných případech dělat a jak se nejlépe zachovat?

Přečtěte si také

Prozkoumejte nejnovější trendy v oblasti zdravého stravování. Na co byste se měli letos zaměřit?

V tomto ohledu mají asi nejvíce vyhráno majitelé rodinných domů, kterým většinou tak často nehrozí, že by mohli způsobit druhým lidem škodu. Mají svou domácnost, svůj dům a pokud dojde k problému, jsou jím ve většině případů ohroženi jen oni. V bytových domech však lidé takové štěstí nemají a často neúmyslně ohrožují i další sousedy.

Škody řeší většina z nás

Mnoho majitelů bytů se minimálně jednou za život setkalo s poškozením svého nebo sousedova bytu. Takové škody mohou zcela zničit domácí spotřebiče, nábytek nebo další vybavení domácnosti. K nehodě může dojít z různých příčin, například kvůli rozbitému potrubí, poškozené pračce nebo neodborné instalaci vodovodního odpadu.

Žena se drží za hlavu a nešťastně telefonuje Stock-Asso / Shutterstock.com

Hlavně vše vyfoťte

Pokud se dostanete do situace, kdy způsobíte škodu někomu druhému, rozhodně nečekejte na to, až přijde soused a pošle vám dvě nebo tři fotografie. Jako první ho poproste, abyste se mohli na místo škody jít podívat, vše si pečlivě nafoťte a poté zavolejte na svou pojišťovnu.

Nebojte se vyfotit každý kousek vytopené místnosti, protože jinak se vám může stát, že soused přičte k vaší škodě i něco jiného, co jste například ani vy nezpůsobili. „Chytrý telefon má teď snad každý, takže doporučuji nafotit všechno kolem, ať máte dokumentaci pro pojišťovnu. Udělejte klidně i video. Pak vytočte rovnou asistenční službu pojišťovny, ta vás navede co dál dělat. Může vám poslat i instalatéra,“ prozradila Kupi pojišťovací agentka Markéta Paločková.

Škodu vždy hradí viník

Další věc, na kterou musíte myslet, je fakt, že škodu vždy hradí viník. Nikdy tedy nemůžete po sousedovi chtít, aby vám něco odpustil nebo přidal část peněz. Zde se bude situace řešit hlavně podle toho, jak velká škoda je. Pokud se jedná jen o malou škodu, můžete se do opravy pustit vy sami.

Pokud se však jedná o škodu většího rozsahu, zavolejte odborníka, který vám udělá přesnou kalkulaci a vše profesionálně opraví. Ale pozor, existuje i výjimka, na kterou si musíte dávat pozor. Pokud souseda necháte čekat déle než třicet dnů, musíte počítat s tím, že si škodu odstraní sám a po vás bude vymáhat úhradu nákladů. A poté se vám možná skutečně protočí panenky.

Žena se vyděšeně dívá do pračky, ze které se valí pěna Stock-Asso / Shutterstock.com

Rychle hledejte příčinu

Důležité navíc je, aby dotyčný začal hledat příčinu nastalého problému. Někdy totiž může být zjevná ihned, ve druhém případě musí na místo vyrazit odborník. Jakmile nastane škoda, je důležité najít rychle příčinu. Musíte zjistit, zda se jedná o škodu pouze ve vašem bytě nebo od nás natekla voda k sousedovi. V případě mokrých stěn a suché podlahy je nutné situaci ihned řešit se sousedy. Pokud soused nebude doma, rychle zavolejte správce domu,“ prozradila redakci Kupi Paločková.

Pojištění je nutnost, nikoliv povinnost

Důležité je myslet na to, že pojištění není zbytečná investice, ale věc, která nám může vytrhnout trn z paty. V první řadě byste si měli zajistit pojištění odpovědnosti za škodu. To nabízí některé pojišťovny automaticky, a to v základním pojištění domácnosti. Pokud máte pojistku sjednanou, svou škodu ihned nahlaste a poté vše řešte s pojišťovnou. Ta vás také bude informovat o tom, jaké doklady k vyřízení pojišťovací škody budete potřebovat.

„Svůj majetek ochráníte díky pojištění domácnosti, při sjednání pozor především na výši spoluúčasti a pojistné částky, aby pojištění obsahovalo krytí vodovodních škod, dále jestli máte v pojištění také asistenční služby. Škoda na majetku sousedů se může uplatit z pojištění odpovědnosti, to doporučuji nepodceňovat hlavně v bytech, protože toto pojištění má široké krytí a nestojí moc peněz,“ řekla Kupi pojišťovací agentka Markéta Paločková.

Zdroje: Kupi