Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Zelňačka v hnědé misce, položená na dřevěném prkénku. Vedle polévky 2 krajíce chleba Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zelňačka patří mezi naše tradiční polévky. Je oblíbená i u našich sousedů, kde ji najdete pod různými názvy. Díky kysanému zelí je nabitá vitamínem C, a když si k ní vezmete kousek chleba, zasytí vás s přehledem i jako hlavní jídlo. Do zelňačky kromě zelí neodmyslitelně patří i uzené maso, které s kysaným zelím jde skvěle dohromady. Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Ikonická omáčka z kořenové zeleniny: Luxusní svíčková se skvěle hodí na slavnostní příležitosti

Jaká je historie zelňačky?

Zelná polévka je oblíbená v řadě evropských států, kde ji najdeme pod různými názvy. U nás jí říkáme zelňačka, v Polsku kapuśniak a na Slovensku kapustnica.

Zelňačka se poprvé pravděpodobně objevila v Rusku, kde místní lidé vařili polévku ze zelí už v 9. století. Rusové jí říkají šči a ve více či méně upravené podobě ji od nich převzaly okolní národy. O zelné polévce najdeme zmínku dokonce i v Británii. Tady se v 15. století vařila polévka „cabochis“ a byla určena vyšším vrstvám obyvatelstva.

Polévka z růžičkové kapusty
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka z růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je výborný zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Polévka z ní je navíc lahůdka, o které jste možná ani nevěděli. Báječně zasytí, skvěle chutná, a je také velmi zdravá. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Polévka z růžičkové kapusty
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Jak vařily zelňačku naše prababičky?

Zelňačka patří mezi naše tradiční polévky a recepty na ni najdeme i ve starých českých kuchařkách. Například v České kuchařce od Marie Axamitové z roku 1890 je uvedený tento recept:

Zelí uvaří se ve slané vodě. Když změkne, přidá se k němu kus nového másla a na dva litry polévky 1/6 litru kyselé smetany, do níž se zakverlá vařečka mouky se 2 žloutky, vleje se to do polévky a pilně se míchá, až se polévka povaří, jinak by se srazila.

Sklenička s kysaným zelím, položená na dřevěném prkénku New Africa / Shutterstock.com

Recept na zelňačku

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 350 g brambor
  • 260 g cibule
  • 200 g uzeného vepřového masa
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • špetka drceného kmínu
  • špetka pálivé papriky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Přidejte drcený kmín, papriku, hladkou mouku a restujte 1 minutu. Zalijte vývarem a promíchejte.
  2. Kysané zelí vymačkejte a nálev dejte stranou. Zelí nakrájejte nahrubo a přidejte do vývaru i se třetinou kyselého nálevu. Přidejte bobkové listy, oloupané brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm a vařte na mírném ohni 15 minut.
  3. Dále přidejte uzené maso nakrájené na kostky stejně velké jako brambory a vařte dalších 5 minut. Vyjměte bobkové listy a polévku dochuťte solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí. Podávejte se lžící zakysané smetany.

Zdroje: Kupi, A Dollop of History, Academic, Česká kuchařka Marie Axamitové