Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Dokumentární film LETY se promítal v Muzeu holokaustu ve Washingtonu v den, kdy se otevíral nový památník v Letech u Písku. Film je od dneška volně k shlédnutí

25. dubna 2024
Čtení na 1 minutu
Promítání dokumentárního filmu LETY, 23. 10. 2019 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Promítání dokumentárního filmu LETY, 23. 10. 2019 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Dokumentární film LETY, který v roce 2019 natočila první romská internetová televize ROMEA TV, se v úterý 23. dubna promítal v Muzeu holokaustu ve Washingtonu. Ve stejný den se v ČR slavnostně otevíral nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v letech u Písku. Film je navíc ode dneška volně k shlédnutí na kanále Youtube.

Promítání dokumentárního filmu LETY bylo spojeno s diskusí s jednou z autorek dokumentu, Renatou Berkyovou, která je v muzeu na několikaměsíční odborné stáži.

“Byla jsem nadšená, když kolegové z muzea přišli s nápadem promítnout film. Z původního záměru promítnout krátký dokument Nezapomeňte na tohle děvčátko z roku 1960 jsme nakonec nápad rozšířili o dokument LETY, který divákům nabídl důležitý historický kontext,” uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Renata Berkyová.

Během svého výzkumu v archivních sbírkách Muzea holokaustu se Renata Berkyová zaměřila mimo jiné na vývoj veřejné debaty o Letech na začátku 90. let. Debatu tehdy rozvinul především americký novinář Paul Polansky, který narazil na táborovou dokumentaci o bývalém koncentračním táboře v Letech.

V roce 1994 došlo k jednání mezi zástupci Muzea holokaustu ve Washingtonu, zástupci Českého velvyslanectví a Paulem Polanským, který setkání inicioval. Jedním z výstupů této důležité schůzky bylo zpřístupnění všech archivních materiálů spojených s letským táborem. Letos do sbírek Muzea holokaustu přibude i dokumentární film LETY, o který muzeum projevilo po promítání zájem.

Dokumentární film LETY volně k shlédnutí na kanále Youtube

Dokumentární film LETY, který v roce 2019 natočila první romská internetová televize ROMEA TV, konkrétně autorský tým František Bikár, Viola Tokárová a Renata Berkyová, bude od dnešního dne volně k shlédnutí na kanálu YouTube.

“Považujeme za důležité obzvláště po otevření památníku zpřístupnit dokumentární film široké veřejnosti. Zachycuje totiž jednu z nejdůležitějších etap vedoucích k důstojnému památníku, ve které sehrál Čeněk Růžička jednu z klíčových rolí,” vysvětlil pro Romea.cz František Bikár.

Dokumentární film LETY založený na archivních záběrech, reportážích a natočených rozhovorech s hlavními protagonisty, měl premiéru v roce 2019 v Kině Pilotů v Praze. V roce 2020 získal film zvláštní ocenění ředitele Hamze Bytyciho na filmovém festivalu AKE DIKHEA? v Německu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon