Hlavní obsah

Leteckou dopravu ve Francii narušila stávka, zrušeny jsou i spoje s Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leteckou dopravu ve Francii ve čtvrtek narušila stávka letových dispečerů. Letecké společnosti k rušení letů přistoupily, přestože se nespokojení zaměstnanci na poslední chvíli dohodli s hlavním odborovým svazem na zvýšení platů, informuje agentura AFP. Zrušeny jsou i některé spoje s pražským Letištěm Václava Havla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle francouzského Úřadu pro civilní letectví (DGAC) je na čtvrtek naplánováno přibližně 2250 letů s odletem nebo příletem z některého francouzského letiště. Předchozí den jich bylo téměř 5200.

Aby francouzský úřad pro civilní letectví přizpůsobil dostupný personál intenzitě provozu, požádal aerolinky, aby zrušily tři ze čtyř letů odlétajících nebo přilétajících z letiště Orly, druhého největšího ve Francii.

Opatření se dotýká i 55 procent letů na největším Letišti Charlese de Gaulla u Paříže, 65 procent letů na letišti Marseille-Provence a 45 procent letů na všech ostatních francouzských letištních uzlech.

Oznámení odborového svazu SNCTA ze středečního dopoledne, že se podařilo uzavřít dohodu, vzbudilo naději, že omezení nakonec nebudou tak rozsáhlá. Přišlo ale pozdě. Tři další odborové svazy řídících letového provozu navíc ve stávkové pohotovosti pokračovaly.

Podle DGAC je přesto zpoždění letů, které aerolinky nakonec vypraví, pouze mírné. Nejvíce zasaženo je letiště Orly s průměrným zpožděním 44 minut na příletu a 26 minut při odletu.

„Statisíce cestujících se ocitly v nejistotě,“ uvedlo hlavní evropské sdružení leteckých společností Airlines for Europe. Lituje více než 2000 zrušených letů a také 1000 letů, u nichž hrozí, že je bude potřeba odklonit za cenu „zpoždění a dalších narušení“.

Podle stránek pražského letiště je zrušen přílet z Paříže do Prahy ve 14:10, v 19:05 a v 19:40 hodin. Neuskuteční se tedy ani lety z Prahy do Paříže ve 14:55, v 19:55 a ve 20:20 hodin.

Ve Francii zatkli 16letého chlapce, který chtěl během olympiády umřít jako mučedník

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám