Ukrajinská armáda obdržela novou várku obrněných vozidel Kozak domácí výroby. Odpovídají standardům NATO a vyznačují se vysokou protiminovou ochranou

Ukrajinský ministr obrany předal ukrajinským vojákům domácí obrněná vozidla „Kozak“.

Dodávka zahrnuje 15 obrněných vozidel Kozak-2M1 a 25 kusů multifunkčních obrněných vozidel Kozak-5, která plně odpovídají standardům NATO a vyznačují se vysokou protiminovou ochranou. Pancéřová karoserie vozidla má úroveň balistické ochrany PZSA-5. Vozidlo má dálkově ovládaný bojový modul s namontovaným těžkým kulometem KPVT ráže 14,5 mm.

Kozak-2M1, druhá generace lokálně vyvinutých vozidel MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), nabízí lehké taktické kolové řešení s monokokovou konstrukcí (spojení karoserie s podvozkem) a speciální korbou ve tvaru V, která poskytuje zvýšenou ochranu proti bombám nastraženým na silnici.

Mezitím je Kozak-5, určený pro policejní a speciální jednotky, postaven na podvozku Ford F-550 4×4, speciálně upraveném pro stavbu obrněných vozidel společností Ford Motors, což zajišťuje robustnost a univerzálnost pro různé operační potřeby.

Obrněná vozidla Kozák ve verzích 2, 2M, 2M1 a 5 jsou jedny z nejběžnějších obrněných vozidel v obranných silách Ukrajiny.

Zdroj: Defence blog, Militarnyi