Sánchez zvažuje rezignaci. Staví se do role oběti, země je v nejistotě, reaguje tisk

ČTK ČTK
25. 4. 2024 13:38
Španělsko se nachází v přechodné době a nejistotě poté, co premiér Pedro Sánchez ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci. Píše to španělský tisk, který je nakloněný opozici. Podle deníku El País, který spíše sympatizuje s vládou, je Sánchezův krok výsledkem toxického politického systému. Španělský premiér chce v pondělí oznámit, zda setrvá ve funkci, či podá demisi.
Španělský premiér Pedro Sanchéz se svou manželkou Begoñou Gómezovou na summitu NATO ve Vilniusu loni v červenci
Španělský premiér Pedro Sanchéz se svou manželkou Begoñou Gómezovou na summitu NATO ve Vilniusu loni v červenci | Foto: Reuters

Ve středu Sánchez vydal prohlášení, že zvažuje, zda pokračovat ve funkci premiéra. Reagoval tím na vyšetřování, kterému čelí jeho manželka Begoña Gómezová kvůli možné korupci a zneužití veřejného vlivu. Podle premiéra se jeho manželka ničeho nedopustila a vyšetřování čelí jen kvůli tomu, že je jeho ženou.

Oznámení, na jehož základě začala justice jednat, je podle Sáncheze výsledkem neschopnosti pravice a krajní pravice smířit se s faktem, že se mu podařilo po loňských parlamentních volbách, které vyhrála konzervativní Lidová strana, sestavit vládní většinu.

Podle konzervativního tisku El Mundo se Španělsko kvůli kroku premiéra nachází v přechodném období. Deník se domnívá, že se premiér snaží vylíčit sám sebe jako oběť, aby zakryl neúspěchy vlády. Podobně komentuje krok i další konzervativní deník ABC, který mluví o nejistotě.

Podle deníku El País je Sánchezovo prohlášení výsledek toxického politického systému. Deník El Diario se domnívá, že cílem Sánchezova prohlášení je sešikovat socialistickou stranu (PSOE) na jeho podporu.

Socialisté podpořili Sánchezovo pokračování ve funkci. Bývalý premiér José Luis Rodríguez Zapatero vyzval příznivce socialistů, aby se mobilizovali na podporu demokracie a současného premiéra. Někteří příznivci vlády považují vyšetřování Gómezové za případ použití justiční procedury k poškození politických protivníků. Představitelé opoziční Lidové strany naopak vyzvali Sáncheze, aby odešel z vlády. Konzervativní šéf autonomní oblasti Andalusie Juan Manuel Moreno označil Sánchezovo rozhodnutí za "obrovskou nezodpovědnost".

Španělská justice začala vyšetřovat premiérovu manželku na základě podání sdružení Manos Limpias (Čisté ruce), která podle některých odborníků sympatizuje s krajní pravicí. Organizace ve čtvrtek podle agentury Europa Press zdůraznila, že neví, zda jsou informace v jejím podání pravdivá.

V dokumentu předloženém justici uvedla informace, které čerpala z tisku. Ten v uplynulých týdnech psal o tom, že společnosti spjaté s Gómezovou dostaly během pandemie covidu-19 vládní podporu. Jednalo se například o leteckou společnost Air Europa či společnost Globalía aktivní v cestovním ruchu.

 

Právě se děje

Další zprávy