Hlavní obsah

Velkolepý plán odhalen. Šampion Fury chce být prvním boxerským miliardářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikán, jehož boxerské jméno přináší nejen drtivé triumfy a tituly, ale také balíky peněz. I proto těžkotonážní šampion Brit Tyson Fury pomýšlí mnohem dál. Více než dvoumetrový rohovník cílí na metu prvního boxerského dolarového miliardáře, k čemuž mu má výrazně pomoct i blížící se očekávaný souboj s Ukrajincem Oleksandrem Usykem, kde budou 18. května v osudí více než 4 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Tyson Fury (vlevo) a Oleksandr Usyk si to rozdají 18. května v bitvě o čtyři mistrovské tituly.

Článek

Podle britského deníku TheSun Fury doposud v kariéře nashromáždil více než 223 milionů dolarů (přes 5 miliard korun), což vzhledem k jeho pokračující kariéře ani zdaleka není konečná suma. Výrazný finanční obnos mu totiž zajistí i blížící se řežba s ukrajinským šampionem Oleksandrem Usykem, v níž se zrodí nesporný král těžké váhy, který si bude užívat život v luxusu. Podle webu Mirror přichystali pořadatelé do této bitvy 200 milionů dolarů, tedy zhruba 4,7 miliardy korun.

Historicky první zápas, v němž se sjednotí čtyři mistrovské tituly v těžké váze, navíc zahrnuje i klauzuli pro případnou odvetu, což pro aktéry zajišťuje minimálně stejné výplaty. I proto 35letý Fury věří, že se jako první boxer stane miliardářem v dolarových hodnotách. „Zní to neuvěřitelně, ale rozhodl jsem se vydat touto cestu. Bezpochyby,“ věří si neporažený rodák z britského Whytenshawu.

„Jsem v kurzu a těším se na to. Těší mě všechny ty dobré zprávy, které mi neustále přicházejí. Nejsem levný, pravděpodobně jsem nejlépe placený eskort v Morecambe. Opakuji, rozhodně levný nejsem,“ prozradil s tradičním úsměvem od ucha k uchu. „Ale pokud chceš něco dobrého, tak za to musíš zaplatit. Je to tak i v případě, kdy po svém agentovi chci nové auto. Vím, že mě to bude něco stát,“ srovnává.

Furymu hraje vše do karet. Pokud zvládne porazit Usyka a následně si to s ním rozdá i v odvetě, je možnost, že se boxerský svět dočká obrovského zápasu o krále Velké Británie proti Anthonymu Joshuovi. Pokud se hostitelské příležitosti ujmou pořadatelé z Blízkého východu, je jasné, že znovu ve hře budou obrovské peníze. Možná největší v historii.

Také urostlý Brit Fury počítá s tím, že bitva s Usykem vyjde pořadatele minimálně na 200 milionů dolarů. Sám připustil, že by na rozdíl od prvního zápasu, k němuž dojde v saúdskoarabském Rijádu, odvetu raději uspořádal na fotbalovém stadionu v londýnském Wembley. „Pokud za něco zaplatíte 200 milionů dolarů, proč byste to dělal v zemi někoho jiného?“ podivuje se.

A plány do budoucna? Fury počítá minimálně s deseti dalšími duely, přičemž jich má aktuálně na kontě pětatřicet. „Měl bych snad všechny vyjmenovat? Teď mě čekají dva zápasy s Uskyem, a pokud to bude nerozhodně, tak si dáme třeba i trilogii. Dvakrát si to rozdám Joshuou, dále je tam Daniel Dubois či Joe Joyce. Můžete přihodit i Joea Parkera, což je sedmý soupeř. Pokud se Deontay Wilder vrátí zpět do hry, mohl bych si to s ním rozdat v Americe,“ připustil Fury možnou trilogii s populárním Američanem. „Možná bych si to mohl dát i s nějakým klukem z Evropy, nabízí se například Agit Kabayel,“ uzavřel účet.

Teď se ale plně soustředí na 18. květen, kdy bude v ostře sledované bitvě čelit ukrajinskému nájezdníkovi Usykovi. Ve hře jsou nejen miliardy a tituly, ale také pozice toho nejlepšího z nejlepších. „Chystám zbraně na toho králíka, už teď je mi ho líto,“ napsal na Instagram britský boxer, jehož sebevědomí nezná hranic.

Strach sílí na opačném „břehu“. Ukrajinský tábor se obává možnosti, že Fury ze zápasu těsně před jeho konáním opět odstoupí. Naposledy nevyšel souboj plánovaný na 17. únor, „Gypsy King“ se tehdy zranil během tréninku a musel jít na šití. „Tyson se ze zápasu vykroutil už počtvrté,“ napočítal Britovy prohřešky Alex Krassjuk, Usykův manažer.

A pokud zápas znovu nedopadne, je pro daného boxera připravena penalizace ve výši 10 milionů dolarů (zhruba 236 milionů korun). I proto Krassjuk tlačí na případného náhradníka, kterého dokonce už sám našel. „Pokud se Fury nedostaví, stane se náhradníkem povinný vyzývatel organizace IBF Filip Hrgovič. Má sice svůj zápas 1. června, ale byl by připraven i 18. května,“ navrhl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.