Lamy alpaky dostaly letní sestřih

regiony

Lamy alpaky z děčínské zoologické zahrady prošly minulý týden kadeřnickým salónem. Po dvou letech absolvovaly opět sestřih srsti.

Lamy alpaky dostaly letní sestřih
Sestřih
24. dubna 2024 - 07:00

„Alpaky jsou plemeno vyšlechtěné speciálně na vlnu. Nestříhají se ale vsedě jako ovce, protože nedrží a kopou kolem sebe. Vyvazují se v leže za natažené končetiny na lana. Vypadá to sice poněkud drasticky, ale je to tak mnohem bezpečnější, jak pro střihače a jeho pomocníky, tak pro lamy samotné. Je tak menší pravděpodobnost, že by je střihač zranil strojkem,“ popsal zoolog Petr Haberland. Vlna z alpak má výborné vlastnosti. Uvnitř každého vlákna jsou mikroskopické vzduchové kapsy, což dává tomuto materiálu vysokou izolační schopnost a výjimečnou lehkost. Vlna je navíc hypoalergenní, a protože neobsahuje lanolin, není ani mastná.

„Úprava jedné lamy zabrala střihači přibližně 25 minut. Z jedné lamy vážící až 65 kilogramů lze získat cca 4 kg rouna. Kvalitní prvotřídní vlny je z tohoto množství ale maximálně jeden kilogram,“ doplnil zoolog. Za nejkvalitnější se považuje tzv. baby vlna – tedy vlna z první střiže. Za 12 měsíců naroste jejich srst o 12 až 15 centimetrů.

Ústeckénovinky.cz informovala Alena Houšková, tisková mluvčí, Zoologická zahrada Děčín - Pastýřská stěna.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:zoo decin)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif