Praha, 11. 4. 2024 – Před centrálou supermarketu Albert v pražských Butovicích se odehrál tichý protest, který odkazoval na hrozivé podmínky kuřat, chovaných právě pro tento obchodní řetězec. Více než 100 zástupců z řad veřejnosti a členů spolku OBRAZ Obránci zvířat se zde sešlo, aby upozornili na skutečnost, že supermarket Albert vydělává na zbytečném utrpení kuřat, přestože v jiných zemích už s tím skončil. Druhý den se protestující shromáždili u tří pražských poboček supermarketu, v následujících týdnech plánují další protesty.

Tichý protest před Albertem byl součástí kampaně Albertova krutost (www.albertovakrutost.cz), kterou Obránci zvířat odstartovali na konci března. Jejím cílem je, aby Albert přijal Evropský závazek pro kuřata (ECC) a přestal prodávat zubožená kuřata z nejkrutějších velkochovů. Cílem kampaně je, aby se Albert zavázal, že skončí s prodejem znetvořených kuřat, a přijal tak mezinárodní závazek European Chicken Commitment (ECC) k lepším podmínkám chovu.

Před centrálou byl také k vidění jeden z účastníků v převleku přešlechtěného kuřete s polámanými kostmi. Kostým poukazoval na to, jakým utrpením si musí kuřata procházet jen proto, aby na nich supermarket co nejvíc a co nejrychleji vydělal.

Pro supermarket Albert si Obránci zvířat navíc připravili diplom za 1. místo v kategorii „královský greenwashing”. Tímto gestem naráželi na fakt, že supermarket ve svých reklamách ukazuje šťastná a spokojená kuřátka, i když realita je naprosto odlišná. Často navíc argumentuje svojí prémiovou značkou, za kterou si zákazníci ovšem musí připlatit i přesto, že by na Západě nesplnila ani jeho požadavky na nejnižší cenovou kategorii.

Když však chtělo přešlechtěné kuře tento diplom předat zástupcům supermarketu, dozvědělo se na vrátnici, že celé vedení centrálu před protestem raději opustilo. Podle protestujících to byl další příklad Albertova arogantního přístupu. Právě ten je vedl k uspořádání tichých protestů.

Vedle hlavního protestu u centrály supermarketu se konaly protesty také ve středu 10. dubna před pobočkami Albertu na Vítězném náměstí, na Andělu a v Šárecké ulici.

Záběry z velkochovů, které pohoršily českou veřejnost, ukazují, v jak otřesných podmínkách kuřata chovaná pro supermarket žijí – zraněná, namačkaná jedno na druhém, ve špíně a popálená od vlastních výkalů.

Ani přes pobouření široké veřejnosti a známých osobností jako Václav Neužil, Nikol Štíbrová nebo Tereza Brodská, které vyžadují, aby supermarket přestal vydělávat na zbytečném utrpení, se Albert ke změně zatím nemá. Snahy o zlepšení podmínek pro zvířata naopak znevažuje.

Supermarket Albert si je dobře vědom, že veřejnost si pro kuřata přeje lepší podmínky, stále ale odmítá přijmout zodpovědnost a začít situaci řešit. Zatím jsme byli svědky jen toho, jak hází vinu na chovatele nebo dokonce lidi, kteří chtějí životy zvířat zlepšit. Proto budeme v kampani i protestech pokračovat,” vysvětluje situaci koordinátor kampaně Radim Trojan.

 

Kontakt:

Radim Trojan, koordinátor kampaně, telefon: 776892466, e-mail: [email protected]

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace, jejíž vizí je společnost vnímající zvířata jako živé bytosti s vlastními zájmy, nikoliv jako prostředky k lidskému užitku. Usiluje o změny, které jsou v podmínkách současného světa dosažitelné a pozitivně ovlivní co největší počet životů. Do svých kampaní zapojuje širokou veřejnost. Tímto přístupem dosáhla dvou výrazných legislativních úspěchů – zákazu kožešinových farem a klecových chovů slepic v ČR.

 

Web kampaně Albertova krutost: https://www.albertovakrutost.cz/

Fotografie z tichého protestu 9. 4. ke stažení a volné publikaci:

https://drive.google.com/drive/folders/1R_OaewF0yXx-lVHtTA7pU9peIluwu0uJ?usp=sharing

Fotografie z tichého protestu 10. 4. ke stažení a volné publikaci:

https://drive.google.com/drive/folders/13gWRowMWUdD4Zzzy3O-kf_6P6sFehgyP?usp=sharing

Videogalerie se záběry chovů kuřat chovaných pro Albert ke stažení a volné publikaci:

https://drive.google.com/drive/folders/10KvZCAAl1jb3exqcL352kHCBn00Ih-FM?usp=sharing 

Fotogalerie se záběry chovů kuřat chovaných pro Albert ke stažení a volné publikaci: https://drive.google.com/drive/folders/1658RL_Cs66B7eRpfj8LAQFnxSwB–bqd?usp=sharing