25. dubna 2024 • 20:25

Tak určitě! Tvůrce Lajny pomáhá propagovat pozitivní hodnoty

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Kuchta utekl do sóla a přeloboval Fryštáka. Senzační gól, 0:1
SESTŘIH: Teplice - Liberec 2:0. Rozhodl Fila, strach o Kulenoviče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sport není jenom o vítězstvích. Nebo o nejrychlejších časech. Mnohem důležitější jsou obecné hodnoty. Především fair play. Právě o tom jsou čtyři příběhy, které pro Českou televizi nachystali tvůrci okolo scénáristy Petra Kolečka. Tedy tým, který stojí za úspěšným seriálem Lajna. I když jsou spoty z hokejového prostředí, jde obecně o sport. „Je skvělé, že se nebavíme o sportu jenom skrz výsledky,“ kvituje edukativní spoty Milan Hnilička, manažer reprezentací v rámci Českého hokeje.



Že může být hezká holka spíš krasobruslařka? Než úspěšná hokejistka?

I tohle je klasický předsudek, který je v českém prostředí zakořeněný. Proti němu bojuje právě spot s názvem Předsudky. V něm hraje hokejistka Julie Jebousková a trefuje se do smýšlení mladé generace.

„Když si dřív šly holky zahrát hokej, kluci se uchechtávali. A dneska ženský hokej trhá rekordy,“ upozorňuje Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT Sport. Jeho slova potvrzuje šéfkomentátor Robert Záruba, podle nějž byla průměrná sledovanost zápasů posledního mistrovství světa vyšší než je sledovanost běžných utkání v základní části extraligy.

Minipříběhy už běží v ČT. Díl Rodiče a trenér připomíná, že mezi rodiči a trenéry musí panovat vzájemný respekt. Zábavnou formou je připomenutá rovněž klíčová hodnota – fair play.

Hlavní autorskou trojicí je scénárista Petr Kolečko, režisér Vladimír Skórka a producent Dan Strejc, kteří se podíleli na kultovním seriálu z hokejového prostředí Lajna.

„Vždycky mě bavilo hledat paralely mezi sportovním a běžným prostředím. Většinou jsem je používal ve svých projektech – snad – vtipně a s nadhledem. Tady jsem se pokusil o to samé, ale s vědomím, že tím sledujeme ještě dobrou věc,“ hlásí Kolečko, jenž se podílel i na seriálech Okresní přebor nebo Vyšehrad.

Teď se s chutí pustil do tohoto projektu, který má společenský přesah.

Partnerem je i společnost Kaufland, která dlouhodobě patří k podporovatelům českého hokeje. „Uvědomujeme si, že pro zdravé fungující hokejové prostředí je důležité podpořit i hodnotovou výchovu sportovců,“ říká jednatelka společnosti Klára Beňačková.

Jednou z hlavních tváří Kauflandu je i Jaromír Jágr, hokejová legenda a majitel Rytířů Kladno. Ten se podílí rovněž na projektu Školy hokejových talentů.

Kampaň, podporující pozitivní hodnoty ve sportu, nese název „Tak určitě!“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud