Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard Kč). Firma v čtvrteční výsledkové zprávě rovněž oznámila, že akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem.

Celkové tržby Alphabetu se meziročně zvýšily o 15 procent na 80,54 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle firmy LSEG odhadovali v průměru na 78,59 miliardy. Příjmy z reklamy vzrostly o 13 procent na 61,66 miliardy dolarů.

Společnost Alphabet oznámila, že akcionářům vyplatí dividendu 20 centů na akcii. Uvedla rovněž, že její vedení schválilo zpětný odkup akcií v hodnotě až 70 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč).

Analytik XTB Tomáš Cverna uvedl, že tržby podniku překonaly očekávání díky růstu v klíčových segmentech, jako jsou reklamy a cloud. „Investoři mohou být spokojeni nejen s výsledky, ale i s oznámením programu zpětného odkupu akcií ve výši 70 miliard amerických dolarů a především historicky první dividendy,“ dodal.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

Microsoft sází na AI

Americká softwarová společnost Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard Kč). Oznámila to v tiskové zprávě. Její tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů.

K růstu tržeb ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, podle agentury Reuters přispělo zavádění umělé inteligence (AI) do cloudových služeb a softwarových produktů pro podniky. Analytik Jason Wong ze společnosti Gartner uvedl, že zákazníci Microsoftu projevují velký zájem o vyzkoušení generativní AI, ale ne všichni mají jasné plány pro její praktické využití. „Je to stále ve velmi raném stadiu,“ dodal.

Microsoft nyní do rozvoje svých služeb v oblasti AI výrazně investuje. Ve třetím finančním čtvrtletí se kapitálové výdaje podniku zvýšily na 14 miliard dolarů z 11,5 miliardy v předchozím čtvrtletí, píše Reuters. Ve velké míře se přitom opírá o partnerskou společnost OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChatGPT. Do firmy OpenAI již investoval zhruba 13 miliard dolarů (přes 300 miliard Kč).