Čus vydrus – první komiks o životě vydry je k vidění v Rokycanech
Vydra říční, zdroj foto: Pixabay
Vydra říční, zdroj foto: Pixabay

Čus vydrus – první komiks o životě vydry je k vidění v Rokycanech

26 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Kolik znáte komiksů a pohádek o vydrách? Pamětníci možná ještě vzpomenou na večerníček o vydřím klukovi Vydrýskovi z dílny Václava Chaloupka. Na komiks si ale určitě nevzpomenete. První a dosud vlastně jediný ucelený komiks věnovaný životu vydry vznikl v roce 2011 a k vidění je ode dneška v Rokycanech.

Rokycanské Muzeum Dr. Bohuslava Horáka totiž hostí výstavu nazvanou Čus vydrus!, tedy stejně, jako se jmenuje i celý komiks. Návštěvník se ve výstavních prostorech nedaleko Masarykova náměstí seznámí s prvním uceleným komiksem na velkoformátových panelech. Ty tu budou vystaveny až do 6. října 2024.

Autory tohoto komiksu jsou děti z oddílu mladých ochránců přírody Volavky Třeboň, které jej vytvořily pod vedením Václava Bartušky. Už to slibuje, že půjde nejen o zábavu, ale i o velkou dávku poučení a ekologie. Čus vydrus! totiž vypráví o životě a životním prostředí vydry, o jejích vodních kamarádech i nepřátelích.

Ale nebojte, dojde i na zábavu. Celý příběh je protkaný velmi osobitým humorem, který je pochopitelný a zábavný nejen pro mladší generaci, ale i pro jejich rodiče. Výstava tak pobaví celou rodinu.

Vydra říční to má v naší přírodě těžké. Ve druhé polovině minulého století byla na našem území téměř vyhubena. Odhaduje se, že v 70. letech u nás žilo ani ne 200 vyder. V současnosti jich na území ČR žije asi desetkrát více, přičemž Plzeňsko je jedním z těžišť jejího výskytu u nás. Zároveň ji část veřejnosti vnímá jako konfliktní druh. Loví totiž poměrně velké množství ryb, kterými se živí. Pokud patříte také k těm, kteří vydru považují za škodnou, možná po zhlédnutí výstavy změníte na tento silně ohrožený druh naší přírody názor.

Výstava do Rokycan zapůjčil Český nadační fond pro vydru a je doplněna dermoplastickými preparáty ze sbírek muzea.

zdroje: Kudyznudy, Muzeum Dr. Bohuslava Horáka, Ekologická výchova, Wikipedia