Berlínská filharmonie oznámila program sezóny 2024/2025

Německé těleso patřící ke světové orchestrální špičce ve své příští sezóně provede pod taktovkou svého šéfdirigenta Kirilla Petrenka především romantický symfonický repertoár. Prostor však dostane třeba i hudba současného českého skladatele Miroslava Srnky.

Berlínská filharmonie v tomto týdnu oznámila program své koncertní sezóny 2024/2025. Rezidenčním umělcem bude jihokorejský pianista Seong-Jin Cho, rezidenčním skladatelem Wolfgang Rihm. Řada koncertů v druhé polovině roku 2024 ještě připomene letošní 200. výročí narození Antona Brucknera, kromě něj šéfdirigent Kirill Petrenko uvede na svých koncertech i další významné symfoniky období romantismu: Beethovena, Dvořáka a Mahlera.

Kromě Dvořákovy Sedmé symfonie Berlínská filharmonie uvede z českého repertoáru například i úryvky ze Smetanovy Mé vlasti (v rámci výchovného koncertu 15. září) a 13.-15. února 2025 pak také skladbu Superogranisms současného českého autora Miroslava Srnky, která mimo jiné zazní třeba i letos v Praze na festivalu Pražské jaro. V březnu 2025 se k Berlínské filharmonii vrátí také český dirigent Jakub Hrůša, který provede program sestávající z děl Janáčka, Beethovena a Bartóka.

Jako sólisté se v Berlíně v příští sezóně představí mimo jiné violoncellistka Alisa Weilerstein, pianisté Kirill Gerstein, Daniil Trifonov a Leif Ove Andsnes, klavíristka Martha Argerich, houslistka Vilde Frang, houslista Frank Peter Zimmermann Americká houslistka Hilary Hahn se k orchestru připojí na turné po Spojených státech amerických.

Mezi hostujícími dirigenty budou kromě již zmíněného Jakuba Hrůši také třeba Joana Mallwitz, John Williams, Gustavo Dudamel, François-Xavier Roth, Zubin Mehta, Tugan Sochijev, Andris Nelsons, Marin Alsop, Daniel Barenboim, Daniel Harding nebo Klaus Mäkelä.

Na varhanním matiné se v květnu 2025 představí slovenská varhanice Zuzana Ferjenčiková, klavírní recitály přednesou během sezóny například Lang Lang, Alexander Melnikov nebo Mitsuko Uchida. Na komorních koncertech dále vystoupí mimo jiné cembalista Jean Rondeau, smyčcová kvarteta Tetzlaff Quartett, Simply Quartet a Quatuor Ébène či komorní orchestry Europa Galante a Mahlerův komorní orchestr.

Kompletní program sezóny naleznete zde.

Foto: Kirill Petrenko (©Monika Rittershaus)

Podcast