U nejdelšího železničního tunelu v ČR vyroste sportovně relaxační areál. Vidět ho můžete už příští týden
Psovské údolí, zdroj foto: ÚMO Plzeň 4
Psovské údolí, zdroj foto: ÚMO Plzeň 4

U nejdelšího železničního tunelu v ČR vyroste sportovně relaxační areál. Vidět ho můžete už příští týden

26 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Mezi Plzní a Ejpovicemi se můžete vlakem projet nejdelším železničním tunelem u nás. Ejpovický tunel měří 4150 metrů a výrazně zkrátil cestu vlakem z Prahy do Plzně. Díky němu vlaky nejedou přes Chrást. Železnice tady zanikla a vzniká tu infrastruktura pro aktivní odpočinek.

Vedle cyklostezky v tělese bývalé železnice  má v takzvaném Psovském údolí vzniknout rozsáhlý areál pro příznivce několika sportů i pro odpočinek. Zástupci plzeňského čtvrtého městského obvodu proto pořádají příští týden v pondělí setkání s veřejností a týmem architektů, na kterém bude celý projekt představen. Toto jednání se uskuteční 29. dubna od 16 hodin přímo v těsné blízkosti zamýšleného areálu, tedy u viaduktu poblíž vjezdu do tunelu.

„Podařilo se nám vybrat místo, které nabízí velký potenciál a my ho určitě využijeme,“ říká starosta Čtyřky Tomáš Soukup. „Už teď do Psovského údolí míří obyvatelé mnoha částí Plzně. Tady začíná přírodní park Berounka, je odsud vidět Chlum, kostel svatého Jiří, a dokonce je možné dívat se odtud na kostel svatého Bartoloměje. Současně je z Psovského údolí kousek do parku Potoční,“ říká k celému projektu místostarosta Čtyřky Ing. Jan Kakeš.

zdroj: Mgr. Věra Zilvarová, ÚMO Plzeň 4