Kvíz: Město piva, město aut, město rekordů. Poznáte česká města jen podle sloganů?
Klatovy, zdroj foto: Pixabay
Klatovy, zdroj foto: Pixabay

Kvíz: Město piva, město aut, město rekordů. Poznáte česká města jen podle sloganů?

26 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Dnes tu pro vás máme kvíz, který zvládne každý, kdo se aspoň trochu vyzná v Čechách, na Moravě či ve Slezsku. Připravili jsme pro vás čtrnáct měst a čtrnáct sloganů, podle kterých by neměl být problém uvedená města poznat. Dokážete přiřadit slogany ke správným městům? A co vaši známí?

Opravdu to nebude těžké. Město piva, město automobilů nebo město na soutoku Vltavy a Labe byste asi trefili, i kdybychom vám nedali na výběr žádné možnosti. Náš kvíz je ale spojovačka, takže nápovědu dostanete. Stačí nejprve správně vybrat ty slogany, kterými jste si jistí. Pak zbyde jen několik, mezi kterými si jistě vyberete. Uvidíte, že celý kvíz zvládnete takzvaně s prstem v nose.

Do kvízu jsme vybrali čtrnáct měst, která určitě znáte a s jejichž slogany problém mít nebudete. Napadají vás ještě další slogany k městům, která třeba v kvízu ani nejsou? Tak se o ně podělte v komentářích. Nikdo přece neříká, že podobný kvíz nemůžeme někdy zopakovat, jen s jinými městy…

V kvízu jsme dali volný průchod našemu západočeskému patriotismu a dáme mu volný průchod i po něm, v tradiční pokvízové dávce vědění. Co kdybychom se vás zeptali na české město sektu? Jen kousek za Plzní leží městečko Starý Plzenec, které bychom opravdu mohli označit za město šumivých vín. I když rozhodně neleží v žádné vinařské oblasti, právě odsud do světa vyrážejí šumivá vína značky Bohemia sekt. Možná si právě jimi přiťukáváte třeba o silvestrovské noci.

Tradice výroby sektu tu přitom není kdovíjak dlouhá. První šumivá vína tu zrála od roku 1943. Nápoj dozrával během jarních měsíců roku 1945, a když Starý Plzenec osvobodila armáda Spojených států amerických, bylo čím slavit. Údajně se tehdy vypilo 37 tisíc lahví. To je start produkce, co říkáte? V dnešní době se zdejší produkce počítá v milionech lahví.

zdroje: Wikipedia, Turistika.cz