Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Jan Lipavský
Jan Lipavský
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Česká republika a Maďarsko se rozcházejí v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině a také v podpoře této země. Česko poskytuje vojenskou pomoc, zatímco Maďarsko takový postoj nesdílí.

Lipavský zdůraznil, že Česko bude podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi, neboť je to v zájmu Evropy a její bezpečnosti. Tvrdí, že je nejen realistické, ale i nutné, aby se Ukrajina ubránila a obnovila svoji územní celistvost. Podle Lipavského by překreslování hranic v Evropě silou mělo vážné důsledky pro mezinárodní řád a stabilitu.

Lipavský také zmínil podporu desetibodového mírového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který považuje za jediný realistický způsob ukončení války. Tvrdí, že Rusko porušuje základní bezpečnostní principy.

Maďarský ministr Péter Szijjártó poukázal na prezidentské volby v USA v listopadu a zdůraznil, že rozhodnutí amerických občanů ovlivní budoucnost světa včetně války nebo míru. Szijjártó opět zdůraznil nutnost jednání o míru a uvedl, že Maďarsko nikdy neposílilo Ukrajině zbraně, protože to podle něj prodlužuje konflikt. 

Témata:  Rusko válka na Ukrajině Jan Lipavský

Aktuálně se děje

5. května 2024 21:00

EU přidá platformu Voice of Europe na sankční seznam, řekla Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy