Z médií

25. 4. 2024 16:27

ČTK: Úřady v ČR ví o žalobě EK kvůli zákonům regulujícím profese, pokuta teď nehrozí

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Praha 25. dubna (ČTK) - Úřady vědí o žalobě Evropské komise na Česko za to, že dosud nepřevedlo do svého práva směrnici o posuzování přiměřenosti profesních zákonů. ČTK to dnes sdělil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Pokuta Česku nehrozí při podání žaloby, ale až v případě, že by Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že Česko pochybilo, a země nepřistoupila k opravě. Profesí, které v Česku upravují zvláštní předpisy, jsou desítky, od učitelů přes lékaře po automechaniky.

Podání žaloby k Soudnímu dvoru EU oznámila unijní exekutiva ve středu. Důvodem bylo, že Česko ani po opakovaných výzvách nesplnilo své povinnosti vyplývající z předpisu schváleného před šesti lety. Pokud české orgány ani v době soudního řízení požadavku komise nevyhoví, může soud vyměřit Praze pokutu.

"Komise zatím pouze rozhodla o tom, že bude podána žaloba, k jejímu skutečnému podání dosud nedošlo. O věci víme a nyní čekáme, až skutečně dojde k podání žaloby, kde budeme hájit postoj ČR," sdělil ČTK Šalomoun. Problematiku má na starosti ministerstvo školství. "Pokuta ČR nehrozí již v případě podání žaloby, ale teprve pokud by Soudní dvůr EU rozhodl, že máme něco špatně, a my bychom to následně neopravili," vysvětlil ministr.

Norma, kterou Evropská unie přijala v roce 2018, ukládá orgánům členských států, aby před přijetím nových pravidel pro výkon regulovaných povolání posoudily, zda jsou nezbytná a přiměřená. Profesí, které v Česku upravují zvláštní předpisy, jsou desítky, od učitelů přes lékaře po automechaniky.

"Česko nezajistilo, aby u všech opatření, na něž se vztahuje směrnice, zejména pokud jsou iniciovaná profesními sdruženími či parlamentními pozměňovacími návrhy, bylo předem provedeno posouzení přiměřenosti," uvedla komise ve zdůvodnění svého kroku. České orgány podle EK rovněž nezajistily dostatečné posouzení dopadu, který má na dané profese zavedení několika nových regulačních opatření najednou.

Evropská komise vytýká Česku podle ministerstva školství pouze dílčí nesprávné provedení některých ustanovení směrnice. "Nicméně, ani s těmito výtkami ČR nesouhlasí. O tom, zda je správný názor ČR, nebo Evropské komise, se rozhodne právě v řízení před Soudním dvorem EU. V případě že Soudní dvůr EU rozhodne v neprospěch ČR, bude jí dána lhůta k nápravě. V souladu s rozhodnutím Soudního dvora EU tedy MŠMT podnikne další kroky," uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo školství.

Brusel kvůli nedostatkům v plnění směrnice zahájil s Českem řízení v roce 2021, přes opakované výzvy však čeští zákonodárci požadované úpravy dosud nepřijali.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie