Ondřej Horecký

26. 4. 2024

Méně betonu, více dřeva. Stát plánuje podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví. Až čtvrtinu nově postavených budov by v roce 2035 mohly tvořit podle představ ministerstev dřevostavby. Strategickou komoditu, která se dnes používá hlavně jako palivo nebo se vyváží do zahraničí, chce stát zpracovávat doma a zvýšit tak jeho přidanou hodnotu.

Ministerstvo zemědělství spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem životního prostředí připravilo strategický dokument „Surovinová politika pro dřevo“, který bude brzy projednávat celá vláda. Tato analýza lesnického a dřevařského sektoru směřuje k většímu využití suroviny u nás napříč obory a zároveň snižování uhlíkové stopy.

„Dřevo je trvale udržitelné a chceme jeho využití více podporovat. Víme, že v dlouhodobém horizontu bude mít Česká republika dřeva podobné množství jako doposud, změnit se ale musí jeho využití. Chceme, aby se dřevo více zpracovávalo v tuzemsku, abychom mu dávali větší přidanou hodnotu a využili ho například daleko více ve stavebnictví,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a dodal: „Zkrátka více dřeva a méně betonu.“

Udržitelná těžba

Podle dokumentu je udržitelná těžba dřeva do budoucna na úrovni kolem 14 až 15 milionů m3 dřeva za rok, o málo nižší než v období před kůrovcovou kalamitou. Roční přírůst dřeva je přitom zhruba 20 mil. m3.

Největší potenciál má využití dřeva ve stavebním průmyslu, kde se počítá s větším podílem dřevostaveb na realitním trhu. „Jedním z cílů surovinové politiky je do roku 2035 zvýšit podíl dřevostaveb na trhu na 25 procent a vytvořit pravidla pro dřevostavby s požární výškou 12 až 22,5 metru, a tím usnadnit jejich výstavbu. Chceme také dřevo výrazně více využívat v rámci veřejných zakázek,“ uvedl Výborný.

Vrchní ředitel sekce hospodářství na ministerstvu průmyslu a obchodu Eduard Muřický zdůrazňuje, že dřevo je třeba chápat jako „rovnocennou alternativu k ostatním stavebním materiálům“. Tato surovina má podle něj velký potenciál při úsporách energie a snížení emisí oxidu uhličitého. Dřevo také dobře izoluje, je prostorově flexibilní a milé na pohled.

Lesnický pracovník označuje stromy určené ke zkácení. Ilustrační záběr. (stevanovicigor /envato)

„Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje na zjednodušení procesu povolování dřevostaveb se zaměřením na vícepodlažní budovy. Vytvořením normativních podmínek požární bezpečnosti pro větší využití dřeva ve stavebnictví a zavedením mezinárodních ISO standardů do systému českých technických norem byly technické bariéry pro stavbu vícepodlažních dřevostaveb v Česku zjednodušeny a postupně lze očekávat rozmach v tomto segmentu bytové i komerční výstavby,“ říká Muřický.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) vidí přednosti dřeva i v tom, že umožňuje rychlejší výstavbu. „Potřebujeme neotravovat pracemi sousedy, ale naopak potřebujeme rychle stavět školky nebo třeba tolik potřebné bydlení. Právě proto v dřevostavbách vidíme budoucnost,“ uvedl ministr a dodal, že v jeho rezortu již připravují dotace na dřevostavby v rámci zlepšování energetické účinnosti budov.

Velké zkušenosti s využitím dřeva ve stavebnictví mají Lesy České republiky. Ty již několik nových objektů regionálních sídel podniku vybudovaly jako dřevostavby. „Dřevo je jedinečná obnovitelná surovina a ekologický stavební materiál. Proto ho využíváme při opravách i stavbách našich budov. Podporujeme tím větší využití tuzemského dříví, které navíc ve stavebnictví dostává vyšší přidanou hodnotu. Současně přispíváme k adaptaci lesů na klimatickou změnu,“ prohlásil generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Ukázkovým příkladem využití dřeva pro stavbu administrativních budov bude podle něj nová budova ředitelství podniku v Hradci Králové.

Odolnější než ocel?

Tématu využití dřeva ve stavebnictví se dlouhodobě věnuje i lesnický expert Aleš Erber, který zdůrazňuje, že je nutné na dřevo pohlížet jako na strategickou surovinu a využívat jeho celkový obrovský potenciál.

„Dnešní moderní zpracování dřeva ho posouvá až do kosmického prostředí. Jsem rád, že Česká republika patří k prvním zemím Evropské unie, která má strategický přístup ke dřevu. Dokumentem tato vláda jasně deklaruje závazky ze svého programového prohlášení a sekundárně podporuje nově vznikající dřevostavební průmysl,“ míní Erber.

Dřevo má podle Erbera navíc oproti očekávání vysokou požární odolnost, jelikož odhořívá pomalu, a sice 0,08 centimetru za minutu. V hloubce 1,5 milimetru dochází k samouhašení. Při požáru je dřevo odolnější než ocel, tvrdí expert.

„Věřím, že se Česko stane jedním z celosvětových lídrů ve výstavbě dřevostaveb, které v budoucnu může i vyvážet do zemí, kde nemají takové zásoby dříví, špičkové lesnictví a vyspělou ekonomiku. Máme v rukou možnost se v tomto směru stát z montovny výrobnou s nejvyšší přidanou hodnotou a zároveň díky nově vznikajícímu odvětví pomoci průmyslu přiblížit se uhlíkově neutralitě,“ konstatuje Erber.

Zpracováno z tiskové zprávy ministerstva zemědělství.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Naše civilizace má mnohem větší potenciál než pouze vědu.“ Karel Janeček s týmem představili „Arch 21“
„Naše civilizace má mnohem větší potenciál než pouze vědu.“ Karel Janeček s týmem představili „Arch 21“

Několik osobností společenského života představilo v neděli na pražské Kampě Arch 21 – „občanské volání“, která apeluje na „dvanáct hodnot pro dobrý život v obtížných časech“.

Knihu nezvěstného čínského advokáta namluvil herec Martin Myšička, startuje sbírka na podporu audioknihy
Knihu nezvěstného čínského advokáta namluvil herec Martin Myšička, startuje sbírka na podporu audioknihy

Herec Martin Myšička namluvil knihu renomovaného čínského právníka Kao Č'-šenga, který je již sedm let nezvěstný v důsledku perzekuce čínským komunistickým režimem.

Elektromobilita zvyšuje riziko sledování a kybernetických útoků. Trhu navíc dominuje Čína
Elektromobilita zvyšuje riziko sledování a kybernetických útoků. Trhu navíc dominuje Čína

Čínské elektromobily postupně zaplavují světový trh. S tím roste i riziko sledování a kybernetických útoků. Přispět tomu můžou i čínské nabíjecí stanice pro elektrobaterie.

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce
Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu.

Stínoví vojáci: Na území protektorátu dokázali téměř nemožné
Stínoví vojáci: Na území protektorátu dokázali téměř nemožné

Méně známé tváře vojáků z odboje si připomínáme, abychom nezapomněli, že z okupovaného území vzešli lidé, kteří se nebáli riskovat život v boji za svobodu. Jejich činy připomíná rovněž filmový dokument Stínoví vojáci.