Dvoudílný epos Tří mušketýrů je konečně online! Kde zhlédnout první a druhou část?

Zdroj: Pathé Films

Před rokem měla premiéru jedna z mnoha dalších adaptací Tří mušketýrů, tentokrát pod režijním dohledem Martina Bourboulona. Rozdělena byla na dvě části, přičemž té druhé jsme se dočkali těsně před Vánocemi. Zatímco snímek s podtitulem D’Artagnan je od dnešního dne dostupný na HBO Max, Milady je od úterý za poplatek na iTunes, případně ve videotéce O2TV.

Od Louvru po Buckinghamský palác, od pařížských chudinských čtvrtí po obléhání La Rochelle. V království rozděleném náboženskými válkami a ohroženém anglickou invazí zkříží hrstka mužů a žen meče, aby zachránila Francii.

Čtěte také: Tvůrci Tří mušketýrů natočili nového Hraběte Monte Crista! Trailer slibuje epickou podívanou

D’Artagnan (François Civil) sní o tom, že se stane mušketýrem. Jeho noví přátelé Athos (Vincent Cassel), Porthos (Pio Marmaï) a Aramis (Romain Duris) se mu pokusí pomoci tuto touhu uskutečnit. Právě po jejich boku bude muset nejen bojovat za svobodu, ale na jeho bedrech spočine i odpovědnost za další osud země.

Tři mušketýři jsou jedním z nejslavnějších dobrodružných románů historie. Napínavý příběh o cti, přátelství a boji za spravedlnost ve Francii 17. století fascinuje čtenáře po celém světě už léta. Loni se na plátna kin dostala nová verze, která se pokusila zachytit ducha původního románu Alexandra Dumase v moderní, dynamické podobě.

Tři mušketýři: D’Artagnan

online na: HBO Max, DaFilms, iTunes
čeština: dabing a titulky
hodnocení na Kinoboxu: 71 %

Tři mušketýři rozmazávají naši představu o francouzském lesku a přepychu a odhalují rezavou stránku francouzské minulosti – podvody, násilí a přetvářku. Královská moc je loutkou náboženství, které svými jedovatými chapadly ovinulo celou zemi, a láska a úcta jsou tajemstvím, které sahá daleko za hranice Francie. Napětí je vystupňováno na maximum, v sázce jsou životy klíčových postav a jediným východiskem je odvaha a pohotovost.

První francouzská adaptace Dumasových Mušketýrů po 65 letech je slibnou první kapitolou rozsáhlého příběhu, a směle vybočuje z průměru historických dobrodružných filmů. Filmu se daří oživit klasiku, než aby přinesl něco nového a převratného. A to je dobře.

Tři mušketýři: Milady

online na: iTunes, O2TV
čeština: dabing a titulky
hodnocení na Kinoboxu: 71 %

Milady je velkolepější než jeho předchůdce. Film, který může oslovit současnou generaci diváků a připomenout jim vypravěčské mistrovství autora knižní předlohy. Ve druhém díle atmosféra viditelně houstne a akce je natočená v opravdu velkém měřítku. Paradoxně nám toho, jak už to u pokračování bývá, nabízí Milady o něco méně. Závěrečný cliffhanger je možná pozvánkou na další dobrodružství.