Kyjev spouští novou mobilizační vlnu, o nedostatku sil mluví i vojáci

Události: Nový ukrajinský zákon o mobilizaci (zdroj: ČT24)

Ukrajina zavádí nový mobilizační zákon. Země čelící ruské agresi snižuje věk odvodu do vojenské služby a cílí i na své občany v cizině. Hlavním úkolem nové legislativy je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády. Podle posledního průzkumu je za svou zemi připravených bojovat až 62 procent populace. Zákon začne platit za tři týdny.

„Mobilizace je nutná, protože nyní mají ozbrojené síly Ukrajiny personální problémy, málo lidí. Domnívám se, že (zákon o mobilizaci) je určitě potřeba zavádět, a to pro co nejvíce lidí,“ tvrdí ukrajinský voják Denis.

I on má známé, kteří se službě vyhýbají. Posily by přitom aktuálně přivítali v celé zemi. Nový zákon ale nepočítá s možností demobilizace – tedy odchodu déle sloužících mužů. A na vojáky tak dopadá únava. „Momentálně nemáme dost lidí. Je tu také mnoho vojáků, kteří bojují více než dva roky, jsou už unavení a chtějí si odpočinout doma,“ tvrdí jiný voják – Ivan.