Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Vilu na Riviéře napsala na chůvu, palác na šoféra. Navalného tým odhalil „nestydatou okázalost“ ženy zkorumpovaného náměstka

Autor: mav - 
27. dubna 2024
05:00

V úterý zatkli policisté náměstka ruského ministra obrany, Timura Ivanova. Už roky se vědělo, kterak si žije na vysoké noze, na což jeho oficiální příjmy ani zdaleka nemohly stačit. Až nyní ale padlo obvinění z ohromné korupce – podle vyšetřovatelů dohazoval stavebním firmám tučné armádní zakázky, na oplátku mu zařizovaly a renovovaly jeho luxusní rezidence. Investigativní tým Alexeje Navalného vypátral, jak to vypadalo v praxi.

Vily a jachty na Riviéře, několik limuzín, exkluzivní klenoty za statisíce eur, starožitnosti…  „Od roku 2013 do roku 2018 rodina Ivanovových utratila nejméně 850 tisíc eur za pronájem vil v Saint-Tropez. Dalších 250 tisíc stály jachty, 200 tisíc nákup a údržba Rolls-Royce. Jde o milion tři sta tisíc eur (32,7 milionu Kč) utracených za letní dovolené za pouhých šest let. Ale oni takto žijí celý rok!“ psal portál projektu Navalnyj už v prosinci 2022 (to už byl zakladatel Alexej Navalnyj za mřížemi, kolegové však pokračují v práci nadále).

Napřed dělal ve firmách v energetice, od roku 2012 byl náměstkem gubernátora moskevské oblasti, rok nato dostal na starosti firmu Oboronstroj, vlastněnou ministerstvem obrany. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua se stal na podzim 2016. Na starosti měl stavby a údržbu nemovitostí ruské armády, ubytování vojáků, po rozbombardování a dobytí ukrajinského Mariupolu armáda utrácí hodně peněz za byty i tam… Zkrátka spousta možností korupce.

V roce 2011 bral podle oficiální deklarace příjmů Ivanov 112 tisíc rublů měsíčně. Neboli na ten jeden Rolls Royce by padly veškeré jeho platy za čtyři roky.  

Přepychový život však Ivanova a jeho manželku Světlanu stál řádově větší peníze. Spoustu toho ukázaly fotky na jejím instagramovém profilu, Navalného kolegové dokázali identifikovat třeba některé vily, které si na Azurovém pobřeží ve Francii pronajímali. Nejsou to však jen odhady – investigativci se dostali k tvrdým číslům. Získali totiž přístup do Světlaniny e-mailové schránky.

„8 000 zpráv za 12 let. Faktury, plány domů, doklady pro jachty a vily, účtenky na starožitnosti a šperky, detaily večírků a tisíce fotografií,“ popisuje Navalného web.

Timur a jeho ženy

Světlanu si Timur vzal roku 2009. Předtím byla vdaná za podnikatele Michaila Manioviče; jejich rozchod byl tématem pro lesklé moskevské magazíny. Maniovič prý Ivanova osobně varoval: „Zjistil jsem, že moje žena měla milence, dávno předtím, než mě opustila. Znal jsem toho chlapa, chodil k nám domů se svou manželkou,“ popsal v rozhovoru pro Kseniji Sobčakovou. „Když jsem se dozvěděl o jeho poměru se Světlanou, sešel jsem se s ním a ptal se: ‚Co to děláš? Máš dvě malé děti! Moje žena požaduje minimální příjem 50 000 dolarů měsíčně!‘“

Jak popsal exmanžel, její podnikání nic nevynášelo, vždy ji bylo nutno živit. A to Timur Ivanov zjevně zvládl. I když ne vždy to byla oficiálně jeho záležitost.

Jak ukazují faktury, objednávky a smlouvy ze Světlanina e-mailu, dost často ona či její manžel za dodané služby a zboží neplatili, ani je přímo neobjednávali. Pronájem francouzské vily tak třeba byl napsaný na jejich chůvu. Přepychový dům v Moskvě na šoféra. A nejednou, když Světlana kupovala za mnoho milionů šperky ve velmi exkluzivním – neoznačeném – klenotnictví v Paříži, nechala za sebe zaplatit jisté známé, kterým peníze poslala skrytě.

Z platu veřejného činitele si rozhodně Timur Ivanov takový přepych dovolit nemohl, ani jeho žena moc nevydělávala. Z platu veřejného činitele si rozhodně Timur Ivanov takový přepych dovolit nemohl, ani jeho žena moc nevydělávala. | Instagram S. Ivanovové

Zato pohádkový život Timur a Světlana neskrývali. „Je to nová úroveň nestoudnosti: Podívejte, my nic neskrýváme, ano, jsme bohatí a nemáme se za co stydět. A všichni tomu uvěřili! Inu, když takhle žije rodina úředníka, tak asi musí být všechno legální. Každá drzost má přece své meze, ne? Ale ukázalo se, že žádná hranice neexistuje,“ komentoval portál Navalnyj.

Nedlouho po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu se rozvedli. Zajímavé je, že do té doby užívala jméno svého prvního manžela Maniovičová, před rozvodem se nechala přejmenovat na Ivanovovou. Snad šlo o rozvod naoko, aby na ni Evropská unie či USA neuvalily tytéž sankce, co na manžela. V cestování jí ruský pas překážkou není, má totiž izraelské občanství. Její majetek to ovšem neuchránilo, úřady nyní v rámci vyšetřování zajistily i nemovitosti napsané na další příbuzné, píše agentura TASS.

„Vše, co je napsáno na něj a jeho manželku, stejně jako na jeho bývalé manželky a pět dětí, včetně adoptovaných, všechen tento majetek již byl zabaven soudem hlavního města pro předběžné opatření pro případ, že by byl Ivanov později shledán vinným,“ uvedl zdroj agentury. A potvrdil tím, že je Ivanov ženatý přinejmenším potřetí.

Už loni Navalného tým informoval, že se Ivanov oženil s Marijou Kitajevovou (40), dřívější televizní moderátorkou a posléze spolupracovnicí Sergeje Šojgua. I ta je zvyklá na život na vysoké noze.

Co je se Světlanou, nebylo v minulých dnech zřejmé. „V současné době se s ní příbuzní a přátelé nemohou spojit a vyjadřují obavy o místo jejího pobytu. Objevila se verze, že Světlana mohla být zadržena společně se svým manželem," napsal server 19rusinfo. „Orgány činné v trestním řízení se k této situaci zatím nevyjádřily. I když není vyloučeno, že se jednoduše skrývá," dodal server.

Video  Pavlův poradce a exvelvyslanec Kolář o Putinovi, válce na Ukrajině i vulgarismech svého syna  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa