Podivuhodné schopnosti normálních bláznů

Podivuhodné schopnosti normálních bláznů

Tisk

muz ktery si pletl manzelku s kloboukem perexDoménou britského lékaře Olivera Sackse, žijícího od roku 1965 v New Yorku, byla neurologie a dodnes ho můžeme považovat za jednoho z nejslavnějších neuropsychologů na světě. Na svém kontě má několik knih, v nichž seznamuje čtenáře s nejzajímavějšími klinickými případy své praxe, ale zároveň se hluboce zamýšlí nad otázkami vztahu mozku, duše a nemoci. Fascinující výlet do labyrintu lidské mysli můžete podniknout prostřednictvím jeho knihy Muž, který si pletl manželku s kloboukem. 

Obsahuje „klinické povídky“, v nichž jsou popsány životy, nemoci i odlišnosti některých jeho pacientů. Případy jsou to vskutku kuriózní. Sacks se jim věnuje s neobvyklou mírou empatie a lidskosti. Společně s ním tak můžeme navštívit muže z titulu knihy – ten nejenže si pletl manželku s kloboukem, ale nebyl schopen rozeznávat obličeje. Konkrétní osoby si zařazoval podle charakteristických detailů, třeba podle mateřského znaménka nebo dýmky. Kde měl nohu, viděl botu a naopak. Když sahal po klobouku, nahmatal manželčinu hlavu. Chybějící vizuální vjemy mu však nahrazovalo výjimečné vnímání hudby, která ho provázela celým životem. Podobně se s nejrůznějšími hendikepy vypořádávají další hrdinové všech čtyřiadvaceti povídek.

A budete normální, i kdybyste se z toho měli zbláznit!

Mě zaujal například případ bratrů - dvojčat, kteří - přestože nesvedli jednoduché sčítání a odčítání - uměli odříkávat prvočísla až po ta dvanáctimístná. Dokonce si je mezi sebou pinkali a tím se bavili, hráli si. A žili by si celkem spokojeně, kdyby do jejich osudu nezasáhli lékaři, kteří je chtěli uzdravit a integrovat do takzvané normální společnosti… Někdy je věda v zájmu zachování zdraví opravdu krutá. Doktor Sacks však rozhodně patřil mezi výjimky dělající čest svému oboru. Ke klientům – pacientům přistupoval velice citlivě, vždy se snažil porozumět všemu, co se jim dělo, poctivě pátral po skutečných příčinách a hlavně, hledal co nejúčinnější a zároveň nejšetrnější řešení a léčebný postup (na rozdíl od některých kolegů praktikujících lobotomii jak na běžícím pásu).

"Žít s Tourettovým syndromem je stejně divoké, jako být pořád opilý. Žít s Haldolem je nudné - člověk je uvážlivý a pokojný...Žádný z obou těchto stavů není opravdu svobodný...Vy, normální lidé, kteří máte správné transmitery (přenašeče) ve správnou dobu a na správných místech svých mozků, vy, kteří máte vždycky k dispozici správné chování a správné pocity, můžete být podle potřeby vážní, nebo lehkovážní. To my, postižení tourettismem, nemůžeme: jsme nuceni k lehkovážnosti svým syndromem a jsme nuceni k vážnosti Haldolem. Vy jste svobodní, máte přirozenou rovnováhu. My musíme podstoupit všechno možné, abychom ji získali uměle. " (strana 112)

Pozitivní posun ve vnímání jinakosti

Bylo by škoda číst knihu je tak, pro zábavu. V klinických povídkách Olivera Sackse vystupují postavy, které bychom na základě prvního dojmu označili za chudáky, podivíny, blázny, ba dokonce šílence. Navzdory tomu je však třeba věřit, že v nich zůstává esence člověčenství, dokonce se od nich můžeme nechat lecčíms inspirovat.

Hlavním přínosem knihy konkrétně pro mě je (snad pozitivní) posun ve vnímání jinakosti. Věřím, že podobně bude působit obsah i na další čtenáře, kteří se ponoří do příběhů lidí, jimž osud – často během zlomku vteřiny – převrátil život doslova naruby a oni se s tím přesto dokázali vyrovnat. Někdy sami, jindy s pomocí svých blízkých či vnímavých terapeutů a osvícených lékařů. Velkým paradoxem je, že mnozí považovali své postižení za jistý dar. Po uzdravení cítili ztrátu něčeho výjimečného, jako například muž, který se jednoho rána probudil s mimořádně vyvinutým smyslem pro rozeznávání pachů a vůní. Velmi litoval, když tento stav časem pominul.

"Pokud se ale nesnažíme tyto lidi někam natlačit, zjistíme, že také oni hledají krásu a řád." (strana 201)

Zájemci o bližší prozkoumání problematiky najdou v textu spoustu odkazů na další témata a osobnosti z oblasti neurologie a neuropsychologie. Kniha se tak pro ně může stát odrazovým můstkem k hlubšímu porozumění vztahů mezi mozkem, myslí a fyzickým tělem.

muz ktery si pletl manzelku s kloboukem

Muž, který si pletl manželku s kloboukem
Originální název: The Man Who Mistook His Wife for a Hat , 1985
Autor: Oliver Sacks
Překlad: Alena Čechová
Žánr: psychologie, populárně naučná literatura
Vydáno: 2024, Portál
Počet stran: 272

Hodnocení: 95 %

https://obchod.portal.cz/beletrie/muz-ktery-si-pletl-manzelku-s-kloboukem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

VOZÍČKOV ukazuje dětem svět lidí na vozíku hravým způsobem

Vozickov perexZbyněk Švehla zůstal po pádu z kola na vozíku, s osudovou ranou se ale popral houževnatě. Přijal výzvu spisovatelky a ilustrátorky Markéty Vítkové a podělil se o svůj příběh v nové knize pro děti. Markéta ho k tomu ještě vyzpovídala a společně ...


Literatura

Když hodný holky pomáhají padouchům

stockholm delete perexJens Lapidus se vrací se svou na první pohled nesourodou dvojicí Emelie a Teddym ve druhém dílu zamýšlené trilogie ve stylu Stockholm noir. Drogy, gangy, vraždy, hazard, nelegálně držené zbraně, vyřizování účtů, to vše vás p...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...