Miliony afrických dívek promeškají očkování proti HPV

0
179
HPV
Foto: GAVI

Až 1,5 milionu náctiletých dívek v Africe nejspíš promešká šanci na očkování proti rakovině děložního čípku, za níž je lidský papilomavirus [HPV]. Výrobce vakcíny, firma Merck, do Afriky totiž nedodá miliony dávek, které jí letos slíbila dodat. 

Firma Merck oznámila mezinárodní Globální alianci pro očkování [GAVI], ale i Dětskému fondu OSN [UNICEF], které zajišťují očkování dětí v nejchudším zemích, že je schopna letos dodat jen 18,8 milionu dávek z přislíbených 29,6 milionu. To znamená, že více než deset milionů dívek nebude letos proti HPV očkováno a 1,5 milionu už nikdy, protože letos překročí věk, který je pro podání dávky doporučený. Uvádí to The New York Times [NYT] v článku “Millions of girsl in Africa will miss HPV shots after Merck production problem.

„Máme problémy s výrobou. Pracujeme s maximálním úsilím na tom, abychom tuto situaci vyřešili co nejdříve,“ řekl NYT mluvčí firmy Patric Ryan s tím, že chybějící dávky firma vyexpeduje do Afriky nejspíš až v příštím roce.

Rovněž sdělil, že společnost letos dodá s pomocí Gavi 30 milionů dávek vakcíny. Avšak asi jedna třetina z nich měla být dodána již letos v prvním čtvrtletí, proto chybí 10,7 milionu dávek. Toto zpoždění působí zemím, které na ně čekaly i několik let, velké problémy. Už třeba proto, že absence očkování proti HPV je příčinou asi 90 procent případů rakoviny děložního čípku. Vakcíny poskytují téměř stoprocentní ochranu proti onemocnění HPV.

Proti HPV infekci chrání tři roky i jedna dávka očkování

Vakcína HPV vytváří komplexní ochranu, ale jelikož je rakovina děložního čípku spojována se sexuální aktivitou, je v mnoha společenstvích pro náctileté tabuizovaným tématem. Vakcínu je navíc nutné podat předtím, než dívky zahájí sexuální život. Přičemž jak dívky, tak jejich rodiče musejí s očkováním souhlasit. Většina bohatých zemí rutinně očkuje proti HPV dívky i chlapce, což celosvětově pokrývá ale jen 20 procent dané věkové kategorie.

Nedodání slíbených vakcín je problém

Podle Světové zdravotnické organizace [WHO] na rakovinu děložního čípku ročně umírá zhruba 350 000 žen. 90 procent z nich připadá na chudé regiony, kde se toto onemocnění dostatečně nesleduje.

„Očkování proti HPV je velmi účinné. Pokud se naočkuje tisíc dívek, zabrání se 17,4 budoucím úmrtím,“ říká šéfka programu Gavi doktorka Aurélia Nguyenová.

WHO doporučuje podávat vakcínu dívkám do 14 let věku. Dosažení této hranice znamená, že dívky ze zemí, jako jsou Sierra Leone, Burkina Faso a Mozambik, už nebudou moci vakcínu dostat.

Proti HPV se v ČR nejméně očkují na východní Moravě

Země, kterých se to týká, mají podle Nguyenové nejzaostalejší zdravotnické systémy na světě. Investovaly do kampaně na očkování proti HPV, ale neměly už prostředky třeba na kampaň očkování proti spalničkám a choleře.

„Zpoždění dodávek vakcín narušuje pečlivé přípravy na očkování v momentě, kdy se mnohé africké země pokouší naočkovat všechny neočkované dívky ve věku 9 až 14 let společně se standardním očkováním věkové skupiny nad devět let, dětí, které navštěvují školu,“ vysvětlila.

Příkladem jmenovala Etiopii, do které firma Merck nedodala 7,7 milionu slíbených dávek vakcíny. Etiopie přitom již rozjela informační kampaň na očkování, kterou ale musela kvůli nedostatku očkovacích látek zastavit.

„Zpoždění dodávky znamená, že mnoho dívek přijde o svou šanci na zdravý život,“ dodává Nguyenová.

Očkování proti HPV se v Africe táhnou od roku 2018

Program Gavi rozšiřuje očkování proti HPV v chudých zemích už více než deset let. Mnoho z těchto zemí vypracovalo ucelené programy, ve kterých předpokládaly zahájení očkování v roce 2018. K tomu ale nedošlo, protože iniciativa Gavi očkovací látky nesehnala. Navíc UNICEF a GAVI, za nimiž stojí zejména Světová zdravotnická organizace [WHO], si při shánění očkovacích látek často konkurují.

„UNICEF a GAVI spolu bojují o dodávky už několik let, což se naštěstí nyní přece jen mění,“ uvedl Andrew Jones, zástupce UNICEF pro dodávky vakcín.

HPV infekce: Základní otázky a odpovědi k nemoci

Doplnil, že roli v dodávkách vakcín do Afriky hrají peníze. Například vakcína firmy Merck používaná v USA stojí 285 dolarů [cca 6 700 Kč], zdravotnické organizace ale platí za dávku od tří do pěti dolarů [cca 70 až 120 Kč].

„UNICEF má smlouvy i s ostatními dodavateli. Ale jelikož je po vakcínách firmy Merck velká poptávka, záleží na tom, kolik dávek na nás zbude,“ vysvětluje Jones.

I potvrzuje, že zpoždění dodávek ohrožuje očkovací kampaně v šesti afrických zemích, z nichž mnohé už očkování několikrát odložily. Mezi ně patří Mozambik, Sierra Leone, Pobřeží slonoviny a Burkina Faso. Právě tyto země chystaly kampaně, aby zachytily i starší dívky kromě devítiletých ve snaze naočkovat co nejvíce dívek.

„To oslabuje důvěru zemí, protože se stále dozvídají, že vakcín je málo. A když už svitla naděje na zahájení dodávek, mají se zase zpozdit o šest až osm měsíců,“ stěžuje si.

Co říká firma Merck. A co říkají lékaři

Ryan z Mercku řekl, že se společnost zavázala dodat vakcíny pro miliony dívek z rozvojových zemí a do výroby již investovala více než dva miliony dolarů [cca 47 mil. Kč]. NYT ale uvádí, že mluvčí už neřekl, kdy vakcíny do Afriky výrobce skutečně dodá. Jisté ale je, že jsou země, které se letos vakcín nedočkají.

„Dívky, které letos nebudou očkovány, patří k těm s nejméně dostupnou zdravotní péčí,“ říká doktorka Cathy Ndiayeová, ředitelka programu očkování proti HPV v Dakaru.

„V některých zemích můžete říci dobrá, nebyly jste očkovány, ale jestli budete mít v budoucnu nějaké problémy, můžete se jít léčit. Ale pro tyto dívky to neplatí,“ doplňuje.

Za rakovinou děložního čípku je v 99 % HPV. HPV ale napadá i jiné orgány

Za zhoubný nádor děložního čípku může v 99 procentech případů nákaza lidským papilomavirem. Tyto viry ale způsobují také rakoviny vulvy, vagíny a u mužů zhoubný nádor penisu. Prevencí nemoci je očkování, sexuální zdrženlivost nebo bariérová ochrana.

Vědci dosud popsali několik stovek typů viru HPV a zhruba 120 z nich vyvolává infekce u člověka. A zatímco některé z nich způsobí u nakaženého bez ohledu na to, zda jde o muže či ženu, léčitelné genitální bradavice, jiné vedou k rozvoji smrtelných nádorů. Například k rakovině děložního čípku, na kterou v Evropě ročně umírá téměř 14 000 žen.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here