Výborné psychologické drama od režiséra Bratrů je konečně online! Po více než sedmi měsících od premiéry

Zdroj: Donart Film

Tomu se říká paradox. Rozporuplně přijaté Bratry jsme loni vyslali do bojů o Oscara (nakonec bez vytoužené nominace), přitom jejich režisér uvedl ve stejném roce v mnoha ohledech lepší film Němá tajemství. Ta nakonec posbírala i více Českých lvů a po více než sedmi měsících je snímek konečně online.

Němá tajemství nabízí psychologický příběh o snaze porozumět řeči, činům i touhám druhého člověka. Velmi působivě se přitom dotýká existenčních otázek, partnerských vztahů a rovněž kvality života člověka, který ztratí svobodu o sobě rozhodovat. Kritikou i diváky chválený film je po sedmi měsících od premiéry v kinech online na streamu HBO Max.

Čtěte také: Dvoudílný epos Tří mušketýrů je konečně online! Kde zhlédnout první a druhou část?

Martin, muž v nejlepších letech, ztratí v důsledku těžkého úrazu mozku jakoukoli možnost komunikovat se světem a svět s ním. Kolem však zůstaly všechny důležité ženy jeho života: manželka Erika, chovatelka Jana i Martinova matka Dana. Je na nich, aby vyprávěly Martinův příběh. Každá z nich má ovšem svoji verzi událostí, tím spíše, když se o vše začíná zajímat policie. Martin je totiž mrtvý a někdo mu ke smrti pomohl. Z kontrastů jednotlivých výpovědí se začíná vynořovat neúprosná pravda.

„Němá tajemství dopadla relativně dobře, vzhledem k tomu, jak snadné by bylo, aby se zhroutila jako domeček z karet,“ líčí v recenzi Martin Svoboda z Kinoboxu. „Vděčí za to hodně Janě Plodkové, ale zdá se, že ve značné míře i štěstěně. Racionálně jako by se film v několika aspektech řítil k neúspěchu, jakýmsi zázrakem se však vyhnul překážkám a výsledný dojem, snad až na natažený konec, zůstává vcelku podnětný,“ dodává recenzent a snímek hodnotí sedmdesáti procenty.

Silný příběh o vztazích a traumatech uvedl loni v září režisér Tomáš Mašín, a to jen měsíc před premiérou svého dalšího filmu, rozporuplně přijatých Bratrů. Scénář pro Němá tajemství napsala Alice Nellis, oceněná Českým lvem. Toho nakonec získala také herečka ve vedlejší roli Milena Steinmasslová.

Němá tajemství jsou na HBO Max od 25. dubna.

Zdroj: Donart Film