Rokycany sledují kvalitu ovzduší. Díky datům on-line můžete i vy
Měření kvality vzduchu v Rokycanech, zdroj foto: město Rokycany
Měření kvality vzduchu v Rokycanech, zdroj foto: město Rokycany

Rokycany sledují kvalitu ovzduší. Díky datům on-line můžete i vy

27 dubna, 2024 1 Od Pavel Žižka

Životní prostředí ve městech a speciálně kvalita ovzduší je důležité téma. Vědí to i v Rokycanech, kde právě nyní kvalitu ovzduší měří nový monitorovací systém.

Projekt vlastního monitoringu kvality ovzduší spustilo město Rokycany tento měsíc a jeho součástí je i meteostanice. Veškerá zaznamenaná data jsou on-line přenášena na web města, kde je můžete sledovat i vy. Odkaz na konkrétní stránku najdete ve zdrojích pod textem tohoto článku.

Hodnoty měřených veličin město Rokycany sbírá celkem na třech místech okresního města. Množství oxidu dusičitého, oxidu uhelnatého, přízemního ozonu a pevných částic ve vzduchu je měřeno ve Stehlíkově ulici na jižním okraji města, v Litohlavské ulici nedaleko řeky Klabavy a taktéž nedaleko Klabavy v ulici V Alejích. V první jmenované lokalitě je pak osazena i meteostanice.

Tato místa byla vytipována naprosto cíleně. Ve Stehlíkově ulici je monitorovací systém umístěn nedaleko provozu společnosti Euwe Eugen Wexler ČR, v Litohlavské pak u areálu společnosti Hutchinson a z ulice V Alejích je to zase kousek k provozu společnosti Beton Union Plzeň. Město Rokycany tak měřením pokrylo lokality, kde lze problémy s kvalitou ovzduší očekávat spíše než jinde.

Přístroje dodané společností Agdata měří koncentrace PM1.0, PM2.5, PM4, PM10, to znamená polétavý prach, resp. částice menší než uvedené číslo v μm-mikrometrech. Sledován je též oxid dusičitý NO₂, oxid uhelnatý CO a přízemní ozón O₃.

Monitorovací systém kvality ovzduší bude ve městě umístěn nejméně na dva roky. Pak v Rokycanech vyhodnotí data a rozhodnou se, zda budou v monitoringu pokračovat i nadále.

zdroj: město Rokycany