Kvíz: České Amazonky. Znáte nejdelší řeky v ČR?
Řeka Berounka, zdroj foto: Pixabay
Řeka Berounka, zdroj foto: Pixabay

Kvíz: České Amazonky. Znáte nejdelší řeky v ČR?

27 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Vítejte v kvízu, který jsme věnovali řekám České republiky. Provedeme vás po hladinách těch nejdelších vodních toků na území naší malebné země.

Připravte se na objevování toků, které formují krajinu a ovlivňují život obyvatel. Zjistíte, jak dobře znáte tyto vodní cesty, které jsou nedílnou součástí českého kulturního a přírodního dědictví.

Znáte ty nejdelší české řeky? Určitě ano. Vždyť se o nich mluví už na základní škole. Během tohoto kvízu budete vyzváni ke správnému seřazení řek České republiky podle jejich délky, alespoň tedy těch deseti nejdelších.

Přestože tyto vodní toky určitě znáte, jejich pořadí vás možná překvapí. A překvapení může přijít už na první pozici. Jak je možné, že vede Vltava, když Labe teče až do moře? A kde je Odra? V kvízu jsme se drželi délek řek pouze na českém území, a tak je nejdelší řekou skutečně Vltava a Odra do první desítky nepatří vůbec. Už jste připraveni se ponořit do světa vodních cest? Pak pojďme na to!

A co západočeská stopa? Tady jsme ji roubovali skutečně jen těžko. Ohře tedy jistě (i) západočeskou řekou je, ovšem na území Plzeňského kraje neteče ani metr. Nemohli jsme si tak v kvízu odpustit jedenáctou nejdelší českou řeku, tedy Berounku. Té v žebříčku hodně ubližuje, že se její délka nepočítá od pramene nejdelší zdrojnice, tedy Mže. Kdyby se Berounka nejmenovala Berounka, ale až do Prahy Mže, jako tomu bývalo v minulosti, dostala by se do TOP 5. Ale kdyby-chyby.

A co další řeky našeho kraje? Tady už je za desítkou našlapáno. 13. Otava, 15. Radbuza, 17. Úhlava, 19. Mže. K té si přidejte ještě několik kilometrů na německém území. Do třicítky nejdelších řek na českém území se pak ještě vejde Střela a Úslava.

zdroj: Wikipedia