Lauren Ball Emily Burch

a 27. 4. 2024

Většina lidí s přibývajícím věkem postupně přibírá na váze. Mohla by káva tomuto přibírání zabránit?

Je obecně známo, že káva má pozitivní vliv na dlouhodobé zdraví. Pití kávy odpovídající třem až čtyřem šálkům denně snižuje riziko mnoha zdravotních potíží, včetně srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a některých druhů rakoviny.

Většina lidí s přibývajícím věkem každoročně mírně přibírá na váze. Může ale tomuto postupnému přibírání na váze předcházet právě káva?

Skupina vědců zkoumala, zda vypití jednoho šálku kávy denně navíc nebo přidání cukru, smetany či nemléčné alternativy vede k většímu/menšímu nárůstu hmotnosti.

Výzkum (v současné době se jedná o předběžnou verzi, což znamená, že byl recenzován, ale ještě musí projít konečným formátováním a úpravou) zjistil mírnou souvislost mezi kávou a menším přibýváním na váze.

Lidé, kteří vypili jeden šálek kávy denně navíc, přibrali za čtyři roky o 0,12 kg méně, než se očekávalo. Přidání cukru mělo za následek o zlomek větší (0,09 kilogramu nebo 0,20 libry) přírůstek hmotnosti, než se očekávalo za čtyři roky.

Jak byla studie provedena? Co zjistila?

Vědci zkombinovali údaje ze tří rozsáhlých studií ze Spojených států: dvou studií o zdraví zdravotních sester z let 1986–2010 a 1991–2015 a studie sledování zdravotnických pracovníků z let 1991–2014.

Nurses‘ Health Studies jsou dvě největší kohortové studie s více než 230 000 účastníky, které zkoumají rizika chronických onemocnění u žen. Studie Health Professional Follow-up zahrnuje více než 50 000 mužů zdravotníků a zkoumá vztah mezi stravou a zdravotními výsledky.

Účastníci všech tří studií vyplnili vstupní dotazník a každé čtyři roky další dotazník, který hodnotil jejich příjem potravin a nápojů. Na základě kombinovaných souborů dat vědci analyzovali změny v příjmu kávy a změny v hmotnosti, kterou účastníci sami uváděli, ve čtyřletých intervalech.

Průměrný čtyřletý přírůstek hmotnosti ve studii zdravotních sester činil 1,2 kg a 1,7 kg, zatímco účastníci studie zdravotníků přibrali v průměru 0,8 kg.

Přidání smetany (mléka) nebo nemléčné alternativy nemělo na tuto změnu hmotnosti významný vliv.

Přidání cukru (jedna čajová lžička) do kávy však bylo spojeno s přírůstkem hmotnosti, který byl o 0,09 kilogramu (0,20 libry) vyšší, než se očekávalo za dobu čtyř let.

Tyto souvislosti byly silnější u účastníků, kteří byli na začátku studie mladší a měli vyšší index tělesné hmotnosti.

Jaké jsou výhody a nevýhody této studie?

Tato studie je jedinečná ve dvou ohledech. Měla velmi velký vzorek a sledovala účastníky po mnoho let. To zvyšuje jistotu, že asociace byly skutečné a lze je pravděpodobně aplikovat i na jiné populace.

Existují však tři důvody, proč být obezřetný.

Za prvé tato zjištění představují souvislost, nikoli příčinnost. To znamená, že studie neprokazuje, že konzumace kávy je skutečným důvodem změny hmotnosti. Spíše ukazuje, že obě změny byly v průběhu času pozorovány společně.

Za druhé zjištění týkající se hmotnosti byla velmi skromná. Průměrný čtyřletý přírůstek hmotnosti, který se podařilo odvrátit na základě jednoho šálku kávy, činil 0,12 kilogramu, což je asi 30 gramů (0,07 libry) ročně. Toto množství nemusí být pro většinu lidí, kteří chtějí regulovat svou hmotnost, významnou změnou.

V neposlední řadě tato analýza nezohlednila variabilitu množství kofeinu v kávě (o kterém víme, že může být vysoké), pouze předpokládala standardní množství kofeinu v jednom šálku.

Jak může káva pomoci při regulaci hmotnosti?

Kofein je přírodní stimulant, který prokazatelně dočasně snižuje chuť k jídlu a zvyšuje bdělost. To může lidem pomoci krátkodobě pociťovat menší hlad, což může vést ke snížení příjmu energie.

Někteří lidé pijí kávu před cvičením jako stimulant, aby zlepšili svůj výkon při tréninku; pokud je trénink efektivnější, mohou vynaložit více energie. Předpokládá se však, že tento přínos je většinou spíše krátkodobý než dlouhodobý.

Bylo také prokázáno, že kofein zrychluje metabolismus, takže se při odpočinku spaluje více energie. Tento účinek je však poměrně malý a není vhodnou náhradou pravidelné fyzické aktivity a zdravé stravy.

Káva má mírný močopudný účinek, který může vést k dočasnému úbytku vody. Jedná se o úbytek vody, nikoliv tuku, kdy se váha po opětovném zavodnění rychle vrátí.

Stojí za to vyzkoušet kávu na hubnutí?

Hubnutí může být ovlivněno různými faktory, takže se nenechte příliš nadchnout souvislostí mezi kávou a hmotností, na kterou upozorňuje tato nová studie, ani nezvyšujte příjem kávy na nepřiměřenou míru.

Většina dospělých může bezpečně konzumovat přibližně 400 miligramů kofeinu denně. To odpovídá dvěma espressům, čtyřem šálkům kávy nebo osmi šálkům čaje.

Je důležité, aby se těhotné nebo kojící ženy před zvýšením příjmu kofeinu poradily se svým lékařem, protože kofein se může přenést na vyvíjející se dítě.

Pokud potřebujete individuální pokyny týkající se hmotnosti, poraďte se se svým lékařem nebo navštivte akreditovaného praktického dietologa.

Lauren Ball, profesorka komunitního zdraví a pohody na The University of Queensland, a Emily Burch, dietoložka, výzkumná pracovnice a lektorka na Southern Cross University.

Tento článek byl přetištěn z webu The Conversation pod licencí Creative Commons

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times

Související témata

Související články

Přečtěte si také

VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba
VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba

Rozhovor se senátorem Zdeňkem Hrabou. Jak se dívá na pronikání tzv. genderové ideologie do právního prostředí a do školních osnov? Jak vnímá dopady Green Dealu a jak pohlíží na svého protikandidáta Dominika Haška?

Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19
Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19

Mnozí úředníci, kteří se snažili varovat veřejnost před možnými problémy s vakcínami proti covidu-19, byli pod tlakem donuceni mlčet.

Klasická hudba mění mozek – zde se dozvíte jak
Klasická hudba mění mozek – zde se dozvíte jak

Hlavní rozdíl mezi klasickou a populární hudbou spočívá v tom, že klasická hudba má jedinečná pravidla – a mozek je má rád...

Zakažte mobily, říká americká guvernérka Sandersová
Zakažte mobily, říká americká guvernérka Sandersová

Skutečnými inovátory současnosti jsou ti, kteří digitální vlně říkají „ne“.

Chronická bolest zad – časté příčiny, snadná domácí cvičení pro rychlou úlevu
Chronická bolest zad – časté příčiny, snadná domácí cvičení pro rychlou úlevu

Každý člověk je jiný a vypořádat se s bolestí zad může být náročné. Pokud se potýkáte s chronickou bolestí zad...